Amióta kiderült, hogy az idei csúcs iPhone-ba (iPhone Edition, mostani tudásunk szerint) nem kerül Home gomb, egyre csak találgatjuk, mi lesz helyette. Virtuális Home, kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasóval? Ez volt az eredeti terv, erre most már szabadalmak is rámutatnak, de nem sikerült belepasszírozni idén. Lesz nagy nyomás a Samsungon, hogy a jövő évi Galaxy-kba már sikerüljön.

Virtuális Home, Touch ID nélkül?

Vagy szimplán csak gesztusok, meg a Tap To Wake, vagyis egy bárhová érintéssel feléledő készülék? 

A probléma ezeknél ugyanaz, mint a Touch ID-nál: ha egy ficsörnek több funkciója is van, nem tehetünk úgy, mintha csak az egyikre kellene megoldást találni. És ahogy a Touch ID-nak sem csak az unlock a haszna - hanem mondjuk az Apple Pay fizetés jóváhagyás -, úgy a Home gomb sem csak a telefon felébresztésére és az ujjlenyomat beadására alkalmas. Gondoljuk csak végig, mit is művelünk a gombbal ezeken kívül?

  1. Sirit aktiválunk (hosszan nyomva tartva)
  2. Képernyőfotót készítünk (Sleep + Home együttes lenyomása)
  3. Appok között váltunk (duplán nyomva)

Az appok közötti váltásra egy gesztus és az új Dock is alkalmas lehet majd. A képernyőfotó készítésére nincs tippem, de egy Sleep + Hangerő is jó lehet, bár sokkal kényelmetlenebb, mint eddig. A Sirinél ott a Hey Siri, vagy magyarul “éjszrevétlen”, és most kiderült,

hogy talán marad a fizikai gombbal történő bekapcsolása is.

Guilherme Rambo, aki hivatalosan is az iOS 11-ben turkáló főmunkásember lett idén, ezt tweetelte ugyanis:

Mi van, ha a Sleep gomb lesz az új Home gomb?

Amikor valaki megkérdezte, hogy ezt az állítását a kódban talált okosságra alapozza-e, annyit felelt: talált egy gesztust, ami a Sirit indítja el, ha a Sleep gombot hosszan lenyomva tartjuk.

siri-2-1.jpg

Még egyszer: ez csak egy funkció. Egy ilyen funkció, vagy akár kettő is átkerülhet a Sleep gombhoz, de a Sleep gomb sosem lesz Home gomb, hiszen a Sleep gomb lenyomásával egyértelmű, hogy

a telefonnak el kell aludnia.

Nem pedig kilépnie a főképernyőre, ha épp egy appban vagyunk, vagy az első oldalra ugrania, ha épp nem.

A Sleep gomb viszont sokkal nagyobb lesz az iPhone Editionön a mostani tudásunk szerint, aminek lehet az az oka, hogy új funkciókat kap. Akár még érintésérzékeny felületet is, ki tudja.