Gyakorlatilag biztosra vehetjük, hogy durván két hét múlva az új iPhone-okkal egy 4K-s filmek lejátszását is támogató AppleTV is érkezik majd. A kérdés viszont nem is az, hogy mennyire lesz erős vagy hogy fog kinézni, hanem az, hogy mikortól lesz elérhető rá 4K-s tartalom és mennyibe fognak kerülni.

Egy ideje már hallani lehetett olyan pletykákat, miszerint az Apple lázas tárgyalásokat folytat az Universal Studios-szal és a Warner Bros.-szal ezügyben. Az ördögi terv úgy szól, hogy a mozifilmek debütálásuk után 17 nappal válnának elérhetővé az iTunes-on belül 50 dollárért - de ha hajlandók vagyunk további 25 napot várni, akkor már nevetséges 30 dollárért is megnézhetjük ezeket az alkotásokat.

apple_tv_diagonal_1.jpg

Nagyon úgy fest, hogy az Apple-nek ennél vadabb elképzelései vannak, ugyanis az árban továbbra sincs megállapodás a hollywoodi filmstúdiók és a cupertinoi vállalat között, márpedig, ha tényleg nagyot szeretnének gurítani a jelenleg szeptember 12-ére datált sajtóeseményen, akkor villám tempóban meg kellene egyeznie a két félnek a kérdésben.

Az Apple 19,99 dollárért szeretné adni a 4K-s filmeket, azaz pontosan annyiért, amennyiért jelenleg a nagyobb alkotásokat árulja HD felbontásban. Ezzel szemben a kiadók minimum 25, de inkább 30 dollárt tartanának elfogadhatónak, márpedig ezek a számok igencsak messze állnak egymástól, ha valaki több milliós tételben gondolkodik.

Figyelembe véve, hogy az AppleTV legnagyobb riválisai már egy ideje rendelkeznek 4K-s tartalommal, így az Apple lépéskényszerben van: muszáj tető alá hozni az üzletet még a bemutató előtt, különben igencsak felemásra sikerülhet a debütálás. A kérdés csak az: melyik fél lesz hajlandó engedni?