Az ősszel érkező iOS 11 egy rakás újítást tartalmaz, ezek között viszonylag kis érdeklődésre tart számot az iPhone-féle pánikgomb, pedig akár életmentő is lehet. Ha ugyanis az iOS 11 alatt ötször gyorsan egymás után megnyomod a Sleep/Wake gombot, akkor akár azonnal tárcsázza a telefon a beállított segélyszámot. Így minden eddiginél könnyebb pánikhelyzetben segítséget kérni, úgy, hogy rá sem nézel a telefonodra.

Ez eddig világos, és tök hasznos is. Azonban még egy fontos dolog történik ilyenkor: a telefon kikapcsolja a Touch ID-t, és az újraaktiválásához meg kell adni a jelszót. Pontosan az történik, mint amikor újraindítjuk a telefont: nem fogad el ujjlenyomatot a telefon, csak a jelkódot.

Ennek pedig az a következménye, hogy minden eddiginél gyorsabban lehet inaktiválni a Touch ID-t, akár zsebben tartva a telefont. Ez azért fontos hír, mert az Egyesült Államokban a hatóságok nem kényszeríthetnek, hogy megadd a jelszavad, viszont kényszeríthetnek az ujjlenyomatod megadására. El is nevezték a ficsört “cop button”-nak, vagyis zsarubillentyűnek.

Én azonban inkább az eredeti rendeltetésre koncentrálnék, a pánikgombra. El tudnék képzelni egy alternatív lehetőséget is ugyanis: nem lenne rossz, ha a telefon egy pánikhelyzetben, mondjuk egy plusz gomb megnyomása után élő videós streamet indít el az iPhone-ról, aminek a linkjét elküldi a beállított ismerőseinknek. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a minket veszélyeztető szarháziak mennyire berosálnak, ha rájuk szegeződik egy kamera. Ha emellett tudnák, hogy az adott videót nem is a készüléken tároljuk, hanem egy nagyon távoli szerveren, és minden további cselekedetükről szép felbontású bizonyíték készül, talán visszatartó erő lehetne. Ha pedig mindezt egy másodperc alatt elindíthatjuk, maga lenne a mennyország.