HomeKit eszközökkel buherálni állítólag jó dolog. Beállíthatod, hogy ha belépsz a szobába, szólaljon meg a cigányzene, az ajtód automatikusan nyíljon, miközben magától lefő a kávéd, és ha nyitva hagyod az ablakot, minimum egy lebaszó üzenetet kapj, hogy lehetsz ilyen töketlen izé.

De nem mindig ilyen vidám ez.

Történt, hogy egy rakás Elgato és más terméket építettem be odahaza, hogy megérintsen ez az okosotton feeling. Amivel kapcsolatban egyébként rájöttem, hogy egyetlen módon érinthet meg igazán: minden szóba jöhető kütyüt megveszel, és hónapokat töltesz azzal, hogy magad fejleszd ki a neked leginkább megfelelő rendszert. Csak így lehet, apránként nem megy.

Az egyik termék viszont mélyen megérintett, megrázta a világképem, és egy olyn pszichózist indított meg bennem, hogy Évi, a feleségem komolyan elkezdett aggódni.

Ez az Eve Room eszköz.

dsc04130.JPG

Semmi különös, egy szobai mérőközpont, ami hőmérsékletet, páratartalmat és levegőminőséget mér, utóbbi alatt az illékony szerves vegyületek mennyiségét kell érteni, ami ha sok, az nem jó. Mi általában a CO2 tartalomra gondolunk, ha elhasználódott levegőről beszélünk, mert kell az oxigén, de ennél itt már egy fokkal bonyolultabb a dolog.

(Mit tudom én, mik azok az illékony szerves vegyületek. Itt egy lista. Okosabb lettél? Nem.)

Na most a helyzet az, hogy ha nem szellőztetek, akkor a készülékről az alkalmazás segítségével megrendítően szar adatokat olvasok le. Egy folyamatosa bukóra nyitott ablaknál sem tökéletes a helyzet, mert az Excellent - Good - Fair - Inferior - Poor skálán jó ha a Fair-ben maradsz ilyen módon. Csakhogy mivel nekünk az év több mint felében olyan idő van odakint, hogy nem tudsz mindig szellőztetni - erre a plusz 15 és 30 fok közötti tartományban van lehetőség, különben kihűl vagy felmelegszik a szoba -, elkerülhetetlen, hogy 

folyton szar legyen a levegő a szobában, és ezt most már tudod is.

dsc04134.JPG

Ettől ideges leszel (én legalábbis). Mindig azon gondolkozol, mikor szellőztethetnél legközelebb. Alszik a gyereked abban a levegőtlen szobában, és a helyzet fokozódik. A görbe megy felfelé, nincs megállás, nemsokára Poorba csap át. És így tovább.

A készülék ugyanis átlövi a telefonra nemcsak az aktuális számokat (hőmérséklet, pára és levegőminőség), de a korábbi adatokat tartalmaző görbéket, össze tudod hasonlítani a mostani számokat az előző nap, hét, hónap adataival. Legyen szó bármilyen mért adatról, de természetesen én a levegőminőséget nézegetem vissza.

img_2580.JPG

Lássuk, mit tud még a kütyü. Ha közel a telefonod a kütyühöz, Bluetooth segítségével, ha a lakásban máshol vagy, wifin, ha meg nagyon távol vagy, egy Apple TV-n vagy iPaden keresztül - amik HomeKit központokként funkcionálnak - az interneten át kapod meg az infókat. Neked ezeket nem kell állítani, magától választja ki a szükséges továbbítási módot, és minél közelebb vagy, annál gyorsabb az adatátvitel.

Néha a készülék valamiért nagyon rossz levegőt mutat, és egy-két napig ebben a tartományban marad, alig tisztul ki. Na, akkor parázol be csak igazán.

img_2611.JPG

Én korábban azt gondoltam, hogy a házunkban a levegő jó. Az erdő mellett lakunk, autó a miénken kívül nem jár erre. Most azonban kiderült, hogy ez nem számít. Ha nem szellőztetsz, akkor rossz a levegőd, ha télen nem szellőztetsz, akkor is. Gondolom. Ott még nem tartok.

Szóval ha tudni akartok, ha wake up Neo van, akkor vegyetek ilyen cuccot, ha meg tudatlanul szeretnétek boldogok maradni, akkor ne.

Persze ez egy érzékelő csupán. Ha csak ezt veszed meg, nem sokkal jobb a helyzeted, mintha egy passzív mérőműszert vennél, legfeljebb annyi, hogy bárhol leolvashatod az adatokat. A HomeKit-ben elvileg az lenne a jó, ha a rossz minőségű levegő hatására mondjuk elindulhatna a lakásban az elszívás. Ehhez viszont HomeKit-es okoselszívó kellene, azt meg nem tudom, kitől kellene kérni. Mondjuk ügyesbe megvalósítható, ha az elszívást egy ilyen okoskonnektoron keresztül látjuk el árammal:

dsc04128.JPG

Ez már programozható, bekapcsol, ha rossz a levegő, kikapcsol, ha már jó. Hurrá, akkor megoldható?

Nem. Ilyen automatizálást nem enged az Otthon app (a posztban tárgyalt érzékelőnél legalábbis):((((((

Okosotthont építeni az alapoktól kell. Az Apple-nek is. De erről egy későbbi posztban.

Az Elgato Eve Room megvásárolható az iCentre-ben 29.990 forintért. Az Elgato Eve Energy okoskonnektor 18.990 forintért szerezhető meg.

Folytatása következik. Hogy mi van a paranoián túl, és hol tart ma az okosotthon-iparág. Az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.

uodate: a poszt végén pontatlanul fogalmaztam, így úgy tűnhetett, mintha nem lehetne automatizálni az Otthon appal. Természetesen lehet, csupán a levegőminőség-mérő egy adott állapotához, a levegő paraméterének bizonyos értékéhez nem voltam képes beállítani reakciót, de a kommentekben kiderült, az iOS 11 vagy egy másik eszköz már képes megfelelni ennek az igénynek is.