Új őrület van az Egyesült Államokban: a metrón sokan a saját péniszükről készített közeliket küldözgetik körbe AirDroppal, gyanútlan idegeneknek. Ők értesítést kapnak, hogy egy ismeretlen iPhone képet akar küldeni nekik, 

ezt elfogadják

majd felháborodva látják, hogy a kép nem egy pónit ábrázol.

Nem tudni, hogy ez a szokás átterjed-e hazánkra is, bár azt hiszem, ez nem a mi stílusunk. Mindenesetre jó felkészülni. lássuk, mit tehetünk a meglepi-bré ellen.

Az AirDrop úgy működik a támadó szempontjából, hogy lát maga körül minden olyan telefont, aminél

  1. a Bluetooth és wifi be van kapcsolva
  2. amik Bluetooth hatótáv távolságban vannak
  3. amelyeknél az AirDrop úgy lett beállítva, hogy ne csak a kontaktoktól, hanem bárkitől fogadhasson adatokat

Adja magát tehát a megoldás, mit tehetünk, ha el akarjuk kerülni a dolgot. A metrón vagy nagy tömegben

  1. kikapcsoljuk a Bluetooth vagy wifi kapcsolatot
  2. nem megyünk közel olyanokhoz, akiknek a telefont tartó keze épp a nadrágjában van, vagy akikből kinézzük, hogy korábban ezt megtette
  3. úgy állítjuk be az AirDropot, hogy csak kontaktoktól fogadhassunk képeket. Így sem biztos, hogy megússzuk, de ha pecset kapunk, utána az ismerősünk óriási bajban lesz.

A legutolsó tűnik a legokosabb megoldásnak, ezt a Control Centerben tehetjük meg (tehát az iOS-en alulról felfelé húzzuk az ujjunkat a képernyő aljától). Itt a fényerő alatt rögtön látjuk az AirDrop lehetőségeket, ahol látszik a megadott beállítás. Erre kattintva átállíthatjuk, hogy csak a kontaktlistánkról érjenek el minket.

iosair.jpg

Lehetne még azt is, hogy az Apple lefejleszti a "hot dog / nem hot dog" algoritmus kissé kiegészített verzióját, és az AirDrop felismerné a gilisztákat, de erre valószínűleg senki nem vállalkozik a jelenlegi alkalmazottak közül, akik minden rokonuknak elújságolták, hogy az Apple-nél fognak dolgozni. Hogy néznének a tükörbe, ha a következő fél évben kukkancselemzést végeznének?