Egyre bővül azon megoldások köre, amikor az iPhone és az iOS konkrétan könnyebbé teszi a fogyatékkal élők életét.

Nemrég egy svájci startup készítette el a Fennex nevű alkalmazást, ami a nagyothallókon segít. A fejlesztők azon dolgoztak, hogy ne kelljen semmilyen drága berendezést vásárolni a halláskárosultaknak, egyszerűen az okostelefonjuk és a fülhallgatóik segítségével hallják meg a körülöttük lévő zajokat.

augmented-hearing.jpg

Úgy esett, hogy az okostelefon az iPhone lett, a fülhallgató meg az AirPods, az ügyvezető szerint ugyanis az androidos eszközöknél (nyilván a túl széles teljesítményspektrum miatt) probléma lett volna a késleltetéssel, amikor feldolgozzák a jeleket.

Ugyanis az app úgy működik, hogy az AiPods mikrofonjára érkező zajokat a füles továbbítja az iPhone-nak, ami feldolgozza a hangot, kiszűri az oda nem illő dolgokat, és visszalövi azt a fülbe. A késleltetés 130 milliszekundum, ami hallásnak megfelelő, de azért egy parázs beszélgetésnél még mindig észlelhető. A frissítések folyamatosan érkeznek, javul a minőség, az alkalmazás pedig ingyen letölthető, bizonyos ficsörökért kér pénzt.

Ha úgy vesszük, hogy a halláskárosultaknak ki kell fizetni egy iPhone és egy 60 ezer forint körüli füles árát, ez drága megoldás. Viszont ha feltételezzük, hogy legalább az okostelefon rendelkezésre áll, akkor ez egy kifejezetten olcsó megoldás számukra. 

Korábban írtuk, hogy egy másik cég az iPhone-ról az agyba juttatja az audio jeleket, mondjuk ehhez nem elég az Apple terméke, egy implantátum is szükséges.