Bár itthonról nézve irigylésre méltónak tűnhet a kaliforniai Apple alkalmazottak élete, azért náluk sem fenékig tejfel minden. A napokban ugyanis kiderült, hogy vannak jó páran, akiknek az új Apple Park belső kialakítása finoman fogalmazva sem a szívük csücske.

Míg a korábbi Apple Campus többnyire a klasszikus irodai elrendezést követette - legalábbis, ami a belső tereket illeti - az új főhadiszállás már a kor szellemének megfelelően ún. open office jelleggel működik, azaz az asztalok többsége egy nagy nyitott térben helyezkedik el. Ez egyben azt is jelenti, hogy viszonylag kevesen kaptak külön szobát, legyen szó akár egyénekről, akár csapatokról.

Főleg fejlesztők és dizájnerek panaszkodtak rá, hogy az eddig megszokottakhoz képest lényegesen nagyobb zajban kell dolgozniuk az új kialakítás miatt, mellyel kapcsolatban John Gruber felé több ízben kifejezték már nemtetszésüket. Volt olyan csapat is, amely konkrétan kijelentette, hogy bár jelenleg valami fantasztikus dolgon munkálkodnak, valószínűleg hamarosan át kell majd költözniük az Apple Parkba és ha az előbb említett helyzet nem változik, kénytelenek lesznek elhagyni a vállalatot a nagyszabású projekt befejezése után. Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, melyik termékről lehet szó.

apple-park-standing-desks.jpg

Gruber megemlítette, hogy az egyik ilyen negatív kommentet ráadásul az egyik alelnöktől, Johny Sroujitől kapta, aki konkrétan elküldte az egész bagázst a fenébe, mikor meglátta a végleges terveket. Az egész civakodás vége az lett, hogy Srouji végül egy, a főépülettől teljesen különálló kisebb épületbe költöztette át a csapatát, melyet a kezdetektől fogva nekik építettek - legalábbis Gruber szerint.

A hatalmas nyitott térrel egyébként pont az volt a célja a vállalatnak, hogy elősegítsék a közös csapatmunkákat. Úgy néz ki, hogy vannak, akiknek ez nagyon nem tetszik, ráadásul saját irodát kizárólag alelnökök és magasabb pozícióban lévők kaptak, igaz, állítólag itt is akadnak kivételek. Bár a 12 ezer főt befogadni képes Apple Parkba továbbra is nagyon lassan költöznek át az emberek, könnyen lehet, hogy ezeknek az üzengetéseknek még távolról sincs vége és az igazi felháborodások még csak ezután jönnek.