Jared Kushner, Ivanka Trump férje, aki nem mellesleg amellett, hogy az elnök egyik fő tanácsadója, a Fehér Ház innovációs irodavezetője is csütörtökön felvázolta ambiciózus terveit egy a Qualcomm, az Amazon, az Apple, az Oracle és egyéb nagy techcégek vezetőivel folytatott konferenciabeszélgetés keretében.

kushner_cook.jpg

A Recode cikkje alapján Kushnerék az Apple-től, a Microsoft-tól a Google-től, az IBM-től és az MIT-től várják a megoldást, hogyan is lehetne áramvonalasítani a kormányszervek működését és felgyorsítani a további digitalizációjukat.

Csak pár érdekes tény: a Department of Defense még mindig 8 hüvelykes floppykat használ adattárolásra. Igen, egy olyan technológiát, amit a legtöbb piaci alapon működő vállalkozás a 80-as évek elején kivágott a kukába, mert már akkor is súlyosan elavult volt. És ez csak a kezdet: jó pár kormányszerv ilyen és ehhez hasonló, 40-60 éves technológiákat használ.

A veteránok ügyeiért felelős, a társadalombiztosítási és az igazságügyi szervek, illetve a Homeland Security COBOL60 alapú rendszereket használnak - a nyelv e verzióját 1959-ben tették közzé. Ezek nem csak súlyosan elavultak és nem biztonságosak, de egyre drágábban is fenntarthatóak.

És ez nem fake news, Jared Kushner még az Obama érában készült jelentésekből idéz.

A Fehér Ház ún. kiválósági központokat létesítene, amelyek feladata egyrészről a technológiák jogi szabályzásának egyszerűsítése és ésszerűsítése, másrészről a szövetségi ügynökségek fejlettebb technológiák (pl. felhő alapú számítástechnikai megoldások) felé noszogatása lenne. Ezek a központok a fentebbi cégek mérnökeivel és szakértőkkel lennének feltöltve.

Bár Trump nagyon szerette volna, hogy Tim a felállítandó szakértői tanácsában is részt vegyen, Cook visszautasította az ajánlatot. Ez nem jelenti azt, hogy a cég ne működne együtt a kormánnyal e témákban. Cook és az elnök júniusi megbeszélésein a STEM tárgyak (science, technology, engineering, math - tudomány, technológia, mérnöki pálya és matematika) oktatása volt a középpontban: Tim felvetette, hogy a programozás kötelező tárggyá is válhatna a jövő amerikai iskoláiban.