Brian Conroy, egy dublini jogász egy nap úgy döntött, hogy kideríti a még meg nem jelent Apple-termékek neveit. Hogy miért? Erre a kérdésre így válaszolt: “Mert megtehettem. Mert bepillantás kaphattam a jövőbe, miközben szégyentelenül promózhattam saját magamat.”

Így esett, hogy a jogász utánajárt, hogyan lehetne megtudni, hogy hívják majd az Apple akkor még meg sem jelent vezetéknélküli füleseit és a MacBook Prókon található érintőkijelzős gombsort.

Megtudta azt is, hogy Jamaicába kell utaznia ehhez.

jam.jpg

Az Apple - és a többi kaliforniai tech-óriás - nyilván nem szeretné, ha a termékeik nevei előbb megjelennének, mint ahogy azokat bejelentik. Csakhogy a márkanevet már jóelőre be kell adni a megfelelő hivatalhoz, így az idő előtt bekerülhet az adatbázisba, ami viszont az USA-ban online kereshető. Az újságírók seperc alatt lehozzák.

Van azonban egy törvény, ami kimondja, hogy ha maximum 6 hónappal korábban egy megfelelő külföldi ország hivatalában bejegyzed a nevet, akkor elsőséget élvezel az USA-ban, amikor regisztrációra kerül a sor. A 177 országból, ahol lehetőség van az előzetes regisztrációra, 66-nál nincs online adatbázis. Úgy esett, hogy ezek közül Jamaica tetszett meg leginkább az Apple-nek, itt védették le a neveket.

A jogászt ez sem tántorította el: elutazott az országba, felbérelt egy helyi, márkanevekkel foglalkozó ügyvédet, aki bemegy helyettünk a pálmalevelekkel fedett hivatalba, és kikéri az iratokat. A kikérés már ingyenes, de a nyomtatás 150 jamaicai dollár volt oldalanként (280 forint körül).

Így tudta meg Conroy az AirPods és a Touch Bar neveket még azelőtt, hogy ezeket nyilvánosságra hozták volna.

Emiatt aztán az Apple legutóbb a Siri-hangszórójának a nevét már Liechtensteinben jegyeztette be. Itt ugyan van online katalógus, mégsem teszik ki oda a neveket egészen addig, amíg a termék meg nem jelenik. A HomePod név nem is szivárgott ki.

És az is lehet, hogy az Apple ezentúl mindig más országot választ majd a bejegyzésre, így lehetetlen lesz rátalálni a márkaneveire. 

És még Jamaica is bekeményített: három héttel azután, hogy kikerült az AirPods és a Touch Bar név, megváltoztak a szabályok az országban. Többé nem lehet besétálni a hivatalba egy ügyvédnek, és lekérni a kihelyezett számítógépről a “minden márkanév ettől az ügyféltől: Apple” listát. Díjfizetés mellett lehet kérni az ott dolgozókat, hogy adjanak információt, de akkor is csak bizonyos adatokat szolgáltatnak. 

Zavar, hogy a mai napig nem tudjuk, iPhone 8, iPhone X, iPhone Millenium vagy mi a csoda lesz az új csúcstelefon neve? Szokd meg, mostantól az Apple megtanulta menedzselni ezt.