Egy ideje már dolgozik rajta a cég több szakértővel, és az eredmények biztatóak: már tesztelik az iOS-ben integrált lehetőségét, hogy közvetlenül az agyba küldjék audio jeleket, kihagyva a dobhártyát, meg a hallás legtöbb szükséges szervét. A Wired telefonon érte el Mathias Bahnmuellert, aki épp teszteli az Apple és a Cochlear közös termékét. Neki is az agyába beszéltek, ha szabad ilyen cupákosan fogalmaznom.

Ez eddig hihetetlenül izgalmas hír, valamiért azonban - sajnos - egy fokkal visszavett a szenzáció-értékéből az a tény, hogy hallássérülteknek tervezték a rendszert. Vagyis nem mindenki fog a közeljövőben agyba épített kihangosítóval mászkálni az utcán, bár ki tudja.

Mathias Bahnmueller, a tesztelő is hallássérült. Olyannyira, hogy egy éve műtéten esett át, amikoris a Cochlear szerkezetét ültették a belső fülébe. Az ilyen hallást segítő eszközök már régóta jelen vannak a piacon, eleinte böszme távirányítókra volt szükség melléjük, aztán az okostelefonok terjedésével ez is egyszerűsödött. Csakhogy a telefonhívások továbbítására nem volt igazán jó megoldás, mondta el Sarah Herrlinger, az Apple kisegítő megoldásokért felelős igazgatója. Éppen ezért fogott össze az Apple a Cochlearrel és még egy rakás más szakértővel a wifi, a UI dizájn és az akkumulátor-fogyasztás területéről, hogy évek alatt kifejlesszék a ma már tesztelhető megoldást.

Ennek segítségével kifejlesztettek olyan protokollokat, amiket a gyártók ingyen felhasználhatnak a terméküknél, és így megkapják a Made for iPhone licenc engedélyt. Az így piacra dobott hallást segítő eszközök - jelenleg a Cochlear kütyüje - képes lesz Bluetooth segítségével továbbítani a zenét, a podcasteket, hangoskönyveket, a filmek hangját, a Sirit és a telefonhívásokat is, késleltetés nélkül. A cél az volt, hogy minden felesleges tevékenységet kiiktassanak a folyamatból, és ha bejön egy hívás, csak fel kelljen venni, és más lehessen is beszélni. Ehhez a Bluetooth technológia határait is feszegették - árulta el az Apple vezetője. 

Kifejlesztették a Bluetooth LEA, vagyis a  Low Energy Audiót.

További nehézség volt olyan módszer kifejlesztése, ami egyféle hallást segítő megoldást támogat az egyik, másfélét a másik fülön, mégis egyszerre hallja a hangot a felhasználó. Sőt, igény, hogy olyat is meg lehessen tenni, amit a füllel nem: lehalkítani az egyik oldalt, hogy kiszürjük az ott ülő hangoskodót, és koncentrálhassunk a beszélgetésre. 

cochlear.jpg

Kifejlesztettek egy Find My Processor megoldást is, mert az implantátummal rendelkező gyerekeknél előfordul, hogy a játszótéren kiesik nekik a szerkezet. Az Apple beépített megoldással segít ezeket megtalálni. 

Uraim, taps. Híreink az Apple legfontosabb részlegének munkájáról szóltak, akiknek nem kell foglalkozni a megtérüléssel, mégis odateszik magukat.

Az Apple látássérülteknek kifejlesztett megoldásiról itt olvashattok.