Az amerikai elnök ezt egy a The Wall Street Journal-nak adott interjújában osztotta meg, szokásos stílusában:

"Beszéltem Mr. Cook-kal és ígért nekem három nagy üzemet - nagy, nagy, nagy üzemeket. Azt mondtam neki: "Tudod, Tim, ha nem kezded el a gyáraidat ebben az országban építeni, elnökségemet nem fogom tudni sikeresnek elkönyvelni." Felhívott és azt mondta, belevágnak.

Ismerve Trump szavahihetőségét, vannak kétségeim a dolog igazságtartalmát illetően, és bár a hírek szerint Cook mindent megtesz, hogy a nézetkülönbségek ellenére is kooperatívnak tűnjön az új adminisztráció irányába, az Apple nem kommentálta Trump állítását.

Ha emlékeztek még, az elnök 2016-os a virginiai Libery University-n elmondott kampánybeszédében ezt mondta:

"Rá fogjuk venni az Apple-t, hogy ebben az országban gyártsa az istenverte számítógépeit és egyéb dolgait (sic!), ahelyett, hogy más országokban tenné ezt."

Pont akkortájt fenyegetőzött azzal is, hogy 45 százalékos büntetővámot tesz minden Kínából importált termékre. Erre válaszul az Apple felkérte két fő gyártópartnerét, a Foxconnt és a Pegatront, nézzék meg, hogy kivitelezhető-e az iPhone hazai földön gyártása.

Utóbbi azonnal kibújt a feladat alól, a Foxconn terveiről pedig pont tegnap számoltunk be: Wisconsinban egy TFT-LCD panelgyár épül, és a hírek szerint egy potenciálisan Apple-cuccokat gyártó létesítmény is épülhet, ezúttal Detroitban.