Matthew Roberts jóvoltából ismét megleshetjük, hogy áll az Apple Park építése és az a helyzet, hogy bár a munkálatok továbbra is gőzerővel haladnak, a hatalmas létesítmény még mindig nem készült el teljesen.

Bár az első alkalmazottak már áprilisban átköltöztek a legendás Infinite Loop 1 szám alatt lévő épületből, úgy fest, hogy idén aligha fog mindenki átcuccolni onnan. Elnézve az állapotokat az is kérdéses, hogy tényleg van-e reális esély arra, hogy a szeptemberben esedékes iPhone bemutatót a Steve Jobs-ról elnevezett színházteremben tartják majd - ahogy azt korábban többen is megszellőztették.

apple-park-glendenning-barn-july-2017.jpg

A mostani videó azonban nem is feltétlenül maga a park miatt érdekes, hanem egy apró épület miatt. A Glendenning Barn egy 1916-ban épült pajta, mely abból az időből származik, amikor Cupertino még alig pár gyümölcsösből állt csupán. Hivatalosan 1955-ben lett Santa Clara tizenharmadik városa, lakossága 1960-ban még a négyezret sem érte el (ma közel hatvanezren lakják).

Az Apple Park helyén korábban a Hewlett-Packard főhadiszállása volt és a telek megvásárlásakor Tim Cook-ék ígéretet tettek arra, hogy a híres épületet ahelyett, hogy elbontanák, eredeti állapotában visszaépítik majd.

Ez mostanra sikerült is, és annak ellenére, hogy állítólag a kézzel szedték szét a csűrt a legnagyobb odafigyelés mellett és így is építették vissza, a felvétel tanúsága szerint a fadarabok egy részét vagy újrafestették vagy simán csak kicserélték. Annak érdekében, hogy a művelet sikeres legyen, az Apple felhalmozott egy kisebb mennyiségű vörösfenyőt is a közeli erdőből biztos, ami biztos alapon.

20141212_1214barn11.jpgA Glendenning Barn valamikor a múlt század közepe táján (forrás: mercurynews.com)

A pajta úgy néz ki, hogy sok-sok évtized után ismét ugyanazt a szerepet töltheti majd be, mint amiért száz évvel ezelőtt megépítették. A hírek szerint a kilencezer fa gondozásához szükséges kellékeket, illetve sporteszközöket fognak majd tárolni benne. A mai Cupertino területén egy évszázaddal ezelőtt erős mezőgazdasági tevékenységek folytak és a Glendenning Barn az egyik, ha nem az utolsó olyan épület, amely ennek a kornak az emlékét őrzi.