Az Apple 2016 augusztusában jelentette be, hogy elindítja a bug-vadász programját, és végre, a többi céghez hasonlóan, magas díjakat tűz ki a durva biztonsági rések megtalálóinak. Az elképzelés szerint az etikus hackerek így sok-sok munkaórát ölnek majd abba, hogy feltörjék a biztonságosnak hitt rendszereket, és ha sikerrel járnak, az operációs rendszer biztonságosabb, a hacker pedig gazdagabb lesz. Ez a deal, papíron.

Csakhogy ennyi idővel a start után sincs egyetlen hír sem arról, hogy bárki átvett volna jutalmat az Apple-től, amivel azért valamilyen közösségi oldalon vagy fórumon egy ügyeskezű biztonsági szakember tuti eldicsekedne. Már ha nincs ez megtiltva a pénzt bezsebelő hackereknek. Az is lehet.

A Motherboard azonban utánajárt, és kiderült egy érdekes tény ezzel kapcsolatban:

Az iOS bugok túlságosan értékesek ahhoz, hogy az Apple-nek adják el őket.

Az Apple jelenleg ilyen pénzeket fizet az egyes kritikus hibák feltárásaiért:

1498857515468-screen-shot-2017-06-29-at-123245-pm_png.jpeg

Ami soknak tűnik, de nem az. Egy Zerodium nevű cég, aki exploitok vételével és eladásával foglalkozik, másfél millió dollárt ajánl az iOS készüléket jailbreakelő megoldásért, az Exodus Intelligence 500 ezret kínál ugyanezért. Ehelyett a 200 ezer dollár karcsúnak tűnik.

Mások azt állítják, hülyék lennének eladni a “saját bugjaikat” az Apple-nek, hiszen azzal a saját munkájukat nehezítenék a későbbiekben. 

Ahogy most kinéz a dolog, az Apple nem kínál elég pénzt ahhoz, hogy a bugokkal dolgozó hackereknek megérje a bejelentésekre hajtani, a kifejezetten bugok megtalálására és eladására szakosodottaknak pedig máshol több pénzt kínálnak. Az Apple az árazásával annyit ér el, hogy a nagyon-nagyon lelkiismeretes, a pénztől kissé megcsömörlött hackerek talán átadják nekik a hibákat, ha már nincs vele dolguk.