Az Apple már többször belefutott ebbe a csapdába, először a Ping, aztán most a Connect tűnik a cég mellényúlásának a közösségi megoldások tengerében. Azt azonban hallottuk a WWDC-n, hogy harmadszor is megpróbálják: az Apple Musichoz kapcsolódva egy újabb lehetőséget tesztelnek, aminek nincs külön neve. 

Ez mentheti meg a kihalástól.

A funkció ugyanis mélyen integrált lesz az Apple Musicban, a For You szekcióban lehet majd látni egy új sort olyan lejátszási listákkal, albumokkal, rádiókkal, amiket a barátaink hallgatnak. A borítókon megjelenik a barátunk arcképe is, így tudjuk, melyik zenét épp ki hallgatja.

screen_shot_2017-07-05_at_7_21_16.png

Ha belekattintunk a “Friend Are Listening to” szekcióba, egy külön aloldalra jutunk, a névtelen közösségi szolgáltatás központjába, ahol a fentieken túl ajánlásokat kapunk még több ember követésére. Az arcképekre bökve pedig betölti az adott profilt a program, itt megtaláljuk az összes playlistet, amit készítettek vagy megosztottak, egy timeline-t az általuk hallgatott zenékről, hogy kit követnek ők az Apple Musicon, és hogy őket ki követi.

screen_shot_2017-07-05_at_7_21_40.png

screen_shot_2017-07-05_at_7_29_53.png

screen_shot_2017-07-05_at_7_30_03.png

Ha találsz egy lejátszási listát, ami tetszik, hozzáadhatod a saját könyvtáradhoz, később, amikor a lista gazdája módosítja azt, nálad is módosul. Arra nem lesz lehetőség, hogy minden zenét hallgathass, amit az általad követett ember hallgatott mostanában.

screen_shot_2017-07-05_at_7_30_10.png

Már csak azért sem, mert egy adott zenén 3D Touch-ot nyomva mindig ott lesz a Hide from profile… lehetőség, az olyan zenékre, amit ugyan hallgatunk, de nem szeretnénk, ha ezt mások is tudnák. A lejátszási listáink pedig ezentúl kétfélék lehetnek: publikusak és privátok. Utóbbiak természetesen sehol nem jelennek meg.

A funkció szerintem sikerre van ítélve, hiszen egyrészt szívesen kotorászunk csendben mások ízlésében, másrészt az Apple által ígért “kézzel válogatott” zenék az Apple Musicban nálam egyáltalán nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, legtöbbször továbbra is algoritmusok bosszantóan iskolás, uborkásszendvics-ízű társításaira hagyatkozom.

Ha találnék hús-vér embereket, akiknek az ízlése akár csak megközelítőleg hasonlít az enyémre, máris sokkal könnyebb dolgom lenne új zenék kutatásában.