Az Apple írországi adóelkerülése újabb fejezethez érkezik. Az ügy röviden: az Apple kötött egy egyezséget Írországgal, hogy az odatelepített, sok munkaerőt felszippantó központjáért cserébe alig fizessen adót. Amikor az EU rájött erre, 13 milliárd eurót követelt az Apple-től, tisztességes alku esetén ugyanis szerintük ennyi adót kellett volna fizetniük a közösség felé. Az Apple ezt persze nem ismeri el, bíróság elé viszik az ügyet, a per jövő év második felében kezdődhet, a vége pedig nem látható messzeségekbe húzódhat.

A Reuters szerint azonban most a Trump kormányzat is beszáll a buliba, és noha az elnök maga még sosem beszélt erről az ügyről a sajtónak, sejteni lehet, hogy milyen álláspontot képvisel. Hogyaszongya:

Csak ne adóztassanak meg amerikai céget. Az amerikai cégeket majd megadóztatom én.

tim-cook-apple-trump.jpg

Trump egyik meg nem valósult ígérete az volt, hogy olyan társaságokra vonatkozó adót talál ki, amivel megéri nekik hazahozni a külföldön megkeresett pénzt. Sokkal nehezebb dolga lenne, és sokkal alacsonyabb százalékot kellene kitalálnia, ha még az adóparadicsomok is benyújtanák a számlát.

Trump ugyan kiszámíthatatlan, de azért a döntéseiben közös elem, hogy vagy pénzt akar szerezni, vagy pénzt akar spórolni, rövidtávon.