Tegnap volt tíz éve, hogy piacra került az első iPhone, a telefon, amely alapjaiban változtatta meg mindazt, amelyet az emberek a mobiltelefonokról és magáról az iparágról addig gondoltak. A korábban csupán telefonálásra és e-mailezésre használt eszközökből hirtelen egy hordozható mini számítógép lett, melyeken böngészni és zenét hallgatni is sokkal élvezetesebben lehetett, mint bármelyik más telefonon korábban, és amely immáron életképes fotók készítésére is alkalmassá vált.

Sokak szerint Steve Jobs legjobb előadása az iPhone 2007-es bemutatása volt, melyen érződött, mennyire közel áll a néhai vezető szívéhez. A bőven több, mint egy órás prezentációt a közönség tátott szájjal és hatalmas ovációval nézte végig és bár pár szakági elemző, illetve újságíró szkeptikusan nyilatkozott a termékről, mégis egyértelmű volt: itt valami nagy dolog történt. Jobs a bevezetője után egyetlen mondattal megágyazott úgy a jövőnek, mint előadása hátralévő részének:

"Az Apple ma újra feltalálja a telefont."

A nyomógombos Blackberry-k és Nokia-k, valamint a stylus-szal működő Windows Mobile-t futtató PDA-k korában az első iPhone akkorát szólt, hogy hirtelen érdektelenné vált minden más, amit akkor mobiltelefonnak hívtak. Tette mindezt úgy, hogy közel sem volt egy hibátlan készülék és ma már azt is tudjuk, micsoda előkészületeket igényelt a demó példány működésre bírása, hogy ne legyen a hivatalos bemutatóból egy hatalmas égés.

hjn063007iphone4p_1.JPG

Bár az első iPhone még a 3G hálózatokat sem támogatta és alkalmazásokat sem lehetett rá hivatalosan telepíteni, valamint kizárólag egyetlen szolgáltatónál (AT&T) lehetett megvásárolni, már órákkal a hivatalos este 6 órás rajt előtt sorban álltak (illetve néha ültek) az emberek, hogy - szó szerint - rátehessék a kezüket a korszakalkotó termékre.

original-iphone_1.jpg

Mára több, mint egy milliárd példány fogyott el a készülékből és bár Jobs szerint az eredeti 3.5"-os kijelző méret volt az ideális, azóta tudjuk, hogy ebben kivételesen nem volt igaza. Ahogy egyre nagyobb szeletet kezdtek el kihasítani a tortából a különböző generációk, úgy ütötték fel fejüket a különböző iparági pletykák is, így az iPhone 4 bemutatására gyakorlatilag minden fontosabb részletet tudni lehetett a debütáló termékről. Ennek ellenére ez lett az egyik legkedveltebb verzió mind közül és amelynek öröksége ma is tetten érhető az iPhone SE személyében.

Az iPhone-nak elévülhetetlen érdeme volt az iparág megreformálásában és más, hasonlóan ikonikus termékek (például a Samsung Galaxy S, illetve a Google Nexus családja) sem születhettek volna meg nélküle. Bár akkora durranásra talán soha többet nem számíthatunk, mint az első és a negyedik generáció esetében, a telefon továbbra is a világ legnépszerűbb mobiljának számít és bármi is történjen a következő évek során, az első Mac-hez, illetve iPodhoz hasonlóan örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

Boldog szülinapot, iPhone!