A legújabb bétában megjelent a Do Not Disturb While Driving funkció, amviel az Apple le szeretné csökkenteni az elterelt figyelem miatt okozott balesetek számát (az USA-ban 2015-ben ez 3477 halált és 391.000 sérülést okozott). De azért ez sokkal többről szól, mint hogy kikapcsolják a telefonunk összes értesítését, vagy repülő üzemmódba váltanak. Lássuk, hogy működik majd.

Először is, ha bekapcsoljuk a Do Not Disturb While Driving funkciót, az automatikusan felismeri, mikor ülünk autóban, egyrészt a csatlakozott Bluetooth vagy USB-s kapcsolaton keresztül, másrészt a sebességünkből következtet erre. Ha pedig autóban ülünk, aktiválja a funkciókat.

img_3784.jpg

A képernyő sötét marad. Nem kapunk értesítést az alkalmazásokból. Nem látjuk a beérkezett üzeneteket sem, legyen szó akár Facebookról vagy iMessage-ről. Aki üzenetet ír nekünk, egy automatikus választ kap:

I’m driving with Do Not Disturb turned on. I’ll see your message when I get where I’m going.

Tükörfordításban: "iPhone-om van és vezetek. Később." Át is írhatjuk erre az angol nyelvű üzenetet kézzel, a beállításokban.

Ha ugyanaz a kontakt egy második üzenetet is küld, az automatikus válasz megváltozik, és ezt írja:

If this is urgent, reply ‘urgent’ to send a notification through with your original message.

Vagyis ha a “sürgős” szót használja a küldő, akkor ez esetben már át tudja törni az autós védelmet, és megkapjuk az értesítést. Egyébként meg megadhatjuk azon kontaktjaink listáját, akiktől a Ne Zavarj Ha Vezetek funkció élesítése alatt is mindent megkapunk. Ez fontos is ahhoz, hogy használják az emberek a lehetőséget, vannak, akiket nem jó ötlet órákra ignorálni.

A szülők maguk kapcsolhatják be a gyerekük telefonján a Restrictions menüpont alatt. A Control Centerből is gyorsan elérhetjük, ki-bekapcsolhatjuk.