A The Outline hozta nyilvánosságra annak az egy órás beszédnek a tartalmát, amiben egy Apple vezér beszél a “Stopping Leakers - Keeping Confidential at Apple” nevű új céges projektről. Ilyen céges projektből már korábban is volt néhány: a vállalat minden évben nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a szivárogtatást, alkatrészek kikerülését a gyárból.

iphone1.jpg

Ami két ok miatt nehéz. Az egyik, hogy a gyárak nem az Apple tulajdonában vannak. A másik, hogy egy dolgozó akár az éves fizetését is megkaphatja egy-egy kilopott iPhone-alkatrészért.

A pénzt szívesen kifizetik többek között a tokgyártók, akik szeretnének az új telefon debütálásakor passzentos anyagokat készíteni, de fizetnek a lapok is, akiknek egy ilyen sztori rengeteg olvasót hoz. Sőt, miután néhányszor hiteles szivárogtatónak bizonyulnak, utána minden más információt is hitelesebbnek értékelnek az olvasók.

Elhangzott, hogy korábban 8000 alkatrészt csempésztek ki nők, a melltartójukban. 2013-ban az Apple 23 ezer (!) telefonburkolatot vásárolt vissza a sencseni piacról, hogy az iPhone 5C bemutatója előtt megtartsák az akkor már rég nem létező titkot. 2016-ra a trend megváltozott: a cég 65 millió telefon házat gyártott, ebből mindössze négy tűnt el. Ami hatalmas eredmény, a baj ma már máshol van - az Apple saját kampuszából többet szivárogtatnak, mint a kínai gyárakból, összesen.

Egyébként meg ironikus, hogy a szivárogtatások elleni haditerv egyes részletei épp a szivárogtatásokért felelősökhöz szivárognak ki, nem?