Hiába mutatja meg az Apple újra és újra, hogy képesek mindenki mástól eltérő stratégiával mindenki másnál nagyobb sikert elérni, a tech-világ még mindig nem érti, hogyan csinálják. És Steve Ballmer “az iPhone nevetséges” jóslata óta ugyanebbe a hibába sodródnak sokan.

Ezúttal Dan Schulman, a PayPal vezérigazgatója nyilatkozott az Apple Pay magánszemélyek közötti pénzküldési lehetőségével kapcsolatban. Természetesen azt jósolta, hogy nem lesz népszerű, hiszen az emberek olyan, platformokon átívelő, univerzális megoldást keresnek inkább, amivel egy iPhone-os egy androidosnak is simán fizethet.

wwdc-2017-apple-pay-person-to-person_copy.jpg

Ami tök logikus. Azon túl, hogy egy ilyen megoldást jegyző cég vezetőjének ezt kell mondania, kikezdhetetlen is a logikája. Ha az Apple nem Apple lenne. Ha nem ugyanezt mondták volna az iMessage-re. Olyan üzenetküldő kell, ami platformokon átível ingyenesen. Van is, rengeteg. És, küzd az iMessage? Francokat.

Schulman abban téved, hogy a felhasználókat tudatos, a lehetőségeket ismerő, az appokat szívesen letöltő és kipróbáló személyeknek képzeli, akik tisztában vannak az egyes cégek biztonsági és privacy feltételeivel, és készek a legjobb döntést meghozni. Ja, és a barátaikat is ráveszik erre.

Azt képzeli, hogy az emberek olyanok, mint ő.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az Apple létrehozta az ELEVE a telefonon lévő üzenetküldő és fizetési rendszer egy ELEVE a telefonon lévő, borzasztó egyszerű és integrált megoldását. Ha kapsz egy üzenetet, amiben kérnek tőled kölcsön egy összeget, onnantól három (3!!!) kattintás a fizetés. És nagyon egyszerű az egész, egy nagymama is megcsinálja.

Mi NEM kell hozzá? Gondolkozzunk az ÁTLAGfelhasználó szemével. Nem kell eligazodni az appok és lehetőségek tengerében. Nem kell letölteni semmit. Nem kell félni a biztonságtól, mert az Apple az utóbbi években már minden felhasználóját meggyőzte arról, mennyire biztonságosak az ő fizetési rendszereik, privacy szabályozásuk.

Ja, hogy Janinak nem tudunk pénzt küldeni, mert nincs iPhone-ja? Nem baj, vele megoldjuk majd máshogy.

“Jani, küldeném azonnal, de iMessage-dzsel nem tudok, majd csak délután, nem baj?” 

“Nem, nem, de miért nem töltöd le a PayPal Venmóját?” 

“A mit?”

“Olyan, mint ez, csak tudsz vele küldeni nekem pénzt.”

“Ja, jó, majd megnézem.”

És nem nézi meg.