A WWDC másnapján - ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk - John Gruber másfél órás interjúval örvendeztette meg a "The Talk Show Live" című műsor közönségét, akik élőben hallgathatták végig Gruber Phil Schillerrel és Craig Federighivel való beszélgetését.

A kérdések egy részére számítani lehetett ugyan, de mégis érdekes volt látni és hallani, ahogy a meghívottak reagálnak rá. Gruber például szinte rögtön azzal nyitott, hogy ez volt az Apple történelmének egyik leghosszabb keynote-ja, mire Phil Schiller védekezés képpen azzal poénkodott, hogy eredetileg három és fél órás lett volna az esemény, de nagyon sokat dolgoztak azon, hogy végül leszorítsák közel a felére. Hozzátette persze, hogy nehéz volt, hiszen annyi mindent akartak megosztani a közönséggel és kihagyni nem lehetett semmit.

the-talk-show-live-wwdc-2017.jpg

Federighi szinte minden második megszólalásában valamelyik fejlesztő csapatot méltatta, de közülük is volt egy, akiről a szokásosnál is többet beszélt. A Safari mögött álló bagázs szerinte ugyanis méltatlanul elhanyagolt és hangsúlyozta, mennyi erőfeszítést tettek azért, hogy a Safari mára a világ leggyorsabb böngészője legyen.

Ha már a Safarinál járt, Federighi megemlítette azt is, hogy az Apple továbbra is nagy hangsúlyt fektet majd az adatvédelemre, nem véletlen, hogy a következő macOS-ben már igyekeznek elrejteni az illetéktelenek elől a felhasználók által meglátogatott honlapok listáját. Elárulta azt is, hogy az Apple az iOS 10.1-en, illetve 10.2-őn a háttérben tesztelte az új APFS fájlrendszerre való váltást anélkül, hogy a végfelhasználók tudtak volna róla. Ennek a titkos projektnek az eredménye lett aztán az, hogy a 10.3-as frissítéssel minden nagyobb gikszer nélkül meg tudták oldani az átállást.


Gruber később mosolyogva tett fel olyan kérdéseket, melyeket valószínűleg az ott ülök is nekiszegeztek volna Schilleréknek:

  • Milyen piacra lőnek mégis az iMac Pro-val, ki a célközönség?
  • Az iPod Hi-Fi személyében a cég 2005-ben már bemutatott egy hangszórót, azonos áron, azonos felkonferálással, mi indokolta, hogy újból megpróbálkozzanak egy külső hangszóróval és miért pont most?
  • Milyen hatással vannak a kiszivárogtatások a cégre?

 
Amennyiben a beágyazott videó nem jelenne meg, a közel másfél órás interjút ezen a linken is meg lehet nézni.