A tegnapi közvetítésben elég sok információ összegyűlt, aki pedig kihagyta, mindenképpen nézze meg a keynote-ot az Apple weboldalán. Tim Cook hat fontos bejelentésről beszélt, és tényleg, klasszikus értelemben valóban nagyot szólt minden termék- és szoftvercsaládnál a munka beérett gyümölcse, de mégis volt néhány game changer. Lássuk, mit gondolok én a legfontosabbaknak.

120 Hz

Megjelent ugye egy 40 százalékkal keskenyebb kerettel épített iPad Pro, A10X chippel, 50 százalékkal fényesebb True Tone kijelzővel. Az Apple Pencil is kisebb késleltetéssel megy, így a grafikus iparágban egyébként is elég komoly kihívóként szereplő iPad Pro most még inkább megkerülhetetlen lett.

screen_shot_2017-06-05_at_23_44_40.png

Főleg, hogy az ún. ProMotion technológia segítségével a kijelző frissítése 120 Hertzig kúszhat fel. Dinamikusan: ahol elég, ott csak 24 vagy 48 Hertz-cel frissít a kijelző, de ha fontos a mozgás miatt, akkor azonnal 120 Hz-re vált a ráta. Így érik el a legjobb teljesítményt, a legoptimálisabb fogyasztás mellett.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, mit jelent ez az életben, de úgy sejtjük, hogy ugyanolyan ámuldozva nézzük majd, mint annak idején a Retina kijelzőket.

iMac Pro, az új Mac Pro

Egyértelműen vadállatra sikerült az új iMac Pro kategória, ami gyakorlatilag tényleg, elismerten és vitathatatlanul pró hardvereket kapott. 18 magos Xeonig bővíthető, 128 giga ECC memória kérhető bele, Radeon Pro Vega GPU, ami több mint háromszor gyorsabb minden eddigi iMac-GPU-nál (22 teraFLOPS egykettedes pontossággal), négy Thunderbolt 3 port, egy rakás olyan nyalánkság kérhető hozzá, amire csorog a nyál. Még fejlesztés alatt van, csak decembertől elérhető, 4999 dolláros indulóárral, 1,85 millió forint körül lesz. 

screen_shot_2017-06-05_at_23_20_18.png

Vagyis ez az új Mac Pro, egy 5K-s kijelzővel egybeépítve (csak még sokkal több szellőzéssel), az iMac házában, Space Gray színben. Vaddisznó. Gyémántáron.

ARKit, amikor az AR hétköznapi játék lehet a fejlesztőknek

Az ARKit nem önmagában nagy szám, azt tudtuk, hogy az Apple ilyesmire készül. A nagy szám az volt, ahogyan a demózás során ez viselkedett. Hibátlan felületészlelés, fények, árnyékok használata, az objektumoknak súlya volt, és stabilan álltak. Mindennek egy egyszerű változatát pedig olyan magától értetődően hozta létre a színpadon egyetlen iOS eszközzel az Schiller, hogy látszott: rengeteg fejlesztő játszik ezzel a következő években. És ha ezzel játszanak, ebben alkotnak is.

A HomePod hangszórói

Az egyik nagy dobás lehet a mód, ahogyan a HomePod megszólal. Tudja, hol helyezkedik el a térben, tudja, hogy egy másik HomePod is szól, és hogy együtt hogy lehetnek egymás segítségére. Ha igaz, amit Schiller magyarázott, és a fülünkkel is hallható lesz szakadéknyi különbség az Apple hangszórója, és egy pontból induló összes többi hangszóró között, akkor picit temethetjük a sztereó hangzás érdekében továbbra is preferált két távoli pontos megszólaltatást. Főleg hogy ez egy több hangszóróig bővíthető rendszer egyik eleme csupán.

screen_shot_2017-06-05_at_23_48_31.png

Ha nem igaz, akkor ez továbbra is parasztvakítás.

Ezt a fülünkkel kell majd látnunk, és a szemünkkel hallanunk.

A HomePod mikrofonjai

Hihetetlennek tűnik, amit az Apple állít: megszólalsz a nappali másik felében, miközben szól a zene, és a Siri máris rád figyel. Ha ezt tényleg így megoldották - és ilyenben nem szoktak kamuzni -, akkor a beszéddel irányítás egy új korszakba léphet. Amikor a mikrofonoknak nem kell hozzánk kötődnie.

home_1.jpg

A HomePod diszkréciója

Ha egy olyan eszközt teszel a lakásba, ami rögzíti a beszédet, és elküldi egy szerverre, jól teszed, ha megbízol a cégben, ami azt megépítette, és a szolgáltatást üzemelteti. Ha van egyáltalán cég, ami rászolgált erre a bizalomra, az épp a Privacy kérdést legkomolyabban vevő vállalat, az Apple.

129.990-es árra számítsatok, amint megjelenik jövőre.

Metal 2

Már a Metal is egy nagyon fontos fejlesztés volt az Apple kezében, amivel többet volt képes kihozni a vasból, mint amire gondolnánk. Azzal, hogy a motort is ők fejlesztették, az operációs rendszerrel és a végső termékekkel együtt, nagy előnyre tettek szert a piacon. A Metal 2 pedi tízszeres fejlődést ígér.

Mit jelent ez a gyorsuláson kívül? Egy rakás dolgot, például most már támogatja az Apple is a külső GPU-k használatát, így a laptopokhoz olyan bika gyorsítót építünk, amilyet csak akarunk. Na jó, egyelőre az AMD  RX 580-ról volt szó.

Másrészt a virtuális valóságot is meglovagolja az Apple, és a bemutatón eléggé komoly Unreal grafikát mozgattak 90 fps-sel, egy iMac segítségével. Szóval itt is van elég nagy tartalék az új utakat keresőknek.

21562-24784-155a843d-e361-47e5-bed7-90cb5c9b1ebb-l.jpg

Jobb technológia olcsóbban

Az Apple-lel eléggé elszaladt a ló néhány tekintetben az utóbbi években. A gumicukor-elvet alkalmazva tornászták fel az árakat, miközben a házakba pakolt vasak teljesítménye lehetett volna jobb is, finoman szólva. 

Az Apple befrissítette a teljes iMac családot, mindenki megkapta a Kaby Lake processzorokat - a MacBook Prók is egyébként -, ráadásul olcsóbb lett a legolcsóbb 4K-s iMac is: 1299 dollárért, magyarosítva 499.990 forintért lehet már venni. 40 ezerrel olcsóbb. De ami fontosabb: ez a gép is kapott már dedikált grafikus kártyát, egy Radeon Pro 555-öt 2 giga saját RAM-mal. Kis lépés, de jó lépés.