Az Intel ugyanis bemutatta nyolcadik generációs, Coffee Lake kódnevű processzorcsaládját. Ami sokaknak meglepetés lehet, hogy az előzetes jóslatokkal ellentétben a gyorsulás az idei MacBook frissítésbe szánt Kaby Lake CPU-khoz képest nem marginális, hanem jelentős: közel 30 százalékról beszélünk.

Ez már csak azért is váratlan, mert februárban még maga az Intel is csak 15 százalékos gyorsulást ígért, most mégis nagyobb lehet az előrelépés. Persze hozzátették, hogy a tömeggyártásba kerüléssel ehhez képest nagyjából 7 százalékos hibahatáron belül változhat még a végleges eredmény.

A Kaby Lake végletekig optimalizált verziója várhatóan a 2017 második felében jöhet majd ki, s az első ezzel szállított eszközöket karácsony előtt nemigen érdemes várni. Ez már a negyedik 14 nanométeres technológiával készülő generáció és ez a harmadik "tock" ciklus, mióta az Intel elengedte az anno hosszú éveken át használt tick-tock fejlesztési ritmusát (A évben új generáció, B évben ugyanazon generáció optimalizációja, öblít, ismétel).

Ez azt jelenti, hogy bár a közeljövőre már belengetett Cannon Lake processzorokkal ellentétben a Coffee Lake CPU-i nem támogatják a 32 gigabájt memóriát lehetővé tevő LPDDR4 szabványt, mivel a 10 nanométeres új generáció megérkezése még megcsúszhat valami előre nem látható dolgon, könnyen meglehet, hogy az Apple újra biztosra lóra tesz és az idei frissítésbe szánt Kaby Lake közvetlen utódjaként 2018-ban inkább a Coffee Lake-et választja.

Ha az Intel viszont megtartja korábbi ígéreteit, a Cannon Lake processzorok akár már 2018 elején megérkezhetnek a boltok polcaira. Addig is, a 2016-os Skylake-et várhatóan heteken belül váltó Kaby Lake bár sebességben minimális növekedést hoz, az energiafogyasztás jócskán javul majd, ami biztosan jót fog tenni az akkuidőnek.

Bejelentették egyébként az asztali gépekbe szánt Core X-szériás processzorcsaládot is, az i5-ös, négymagos opcióktól egészen az új i9 Extreme Editionig, ami egy szolid 2000 dolláros, 18 magos CPU (az új i9 tier "leggyengébb" tagja is legalább 10 magos). A Basin Falls kódnevű processzorok "hamarosan jönnek" az ígéretek szerint.