A ResearchKit nem a legszexibb terméke az Apple-nek, de társadalmi szempontból a legfontosabb. A cég 2015-ben hirdette meg, hogy az iPhone-on tárolt és/vagy Apple Watch-csal mért orvosi diagnosztikai adatokat begyűjthetik a kutatók, hogy jobban megismerjék az olyan betegségeket, amikről kevés hiteles adat áll a rendelkezésükre. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kutatók automatikusan hozzáférnek bárki orvosi adataihoz: az ilyen jellegű felmérésben továbbra is önként vesznek részt a betegek, ezzel adnak hozzáférést az adataikhoz.

apple-research-kit.jpg

Két érv szól a ResearchKit mellett. Az egyik, hogy nagyon nagy a merítési lehetőség: sok millió ember zsebében lapul iPhone, van a kezén Apple Watch. A másik a megbízhatóság: kérdőívekkel nagyon behatároltak a lehetőségek, viszont ha megfigyelhetnek bizonyos életfunkciókat a nap 24 órájában, sőt vannak adataik egy esetleges roham előtti állapotról, sokkal jobban észreveszik, mi a betegség velejárója, és mi az adott személy egyéni viselkedése.

Két év alatt már egy rakás tanulmány született a ResearchKit segítségével. Egy csoport a Parkinson tüneteit vizsgálta a segítségével, egy másik szűrési protokollt fejlesztett az autisták számára. A harmadik anyajegyszűrésre használta az iPhone-okat. 

Tízezerszámra töltötték le ezeket az alkalmazásokat, nyilván eleve olyanok, akiket érdekel a dolog vagy maguk is betegek. 

Az első időkben a kutatók inkább csak kísérleteztek a platformmal, semmint komoly tanulmányokat helyeztek volna a vállára. Mára már megváltozott a helyzet: az utóbbi hónapokban több új adatokat felmutató tanulmányt adtak ki epilepsziás rohamok, asztmás rohamok és szívbetegségek részleteivel kapcsolatban. Az új adatokat a ResearchKit szállította, és hamarosan elkezdődhet a következő fázis: az adatok birtokában előrejelezhetőek lesznek a rohamok, és életet menthet a telefonunk, óránk.

Láthatjuk, hogy a ResearchKit hatalmas, de csendes áttörést hozott az orvostudománynak az Egyesült Államokban. Két problémával küzd csak a platform: az egyik, hogy eleve olyanok vehetnek csak részt a programban, akik megengedhetnek maguknak egy iPhone-t, Apple Watch-ot. Rengeteg potenciális személy kiesik a vizsgálat lehetősége alól.

A másik probléma, hogy a kutatásban résztvevők inkább a technológia-barát régiókból kerülnek ki, így mondjuk San Franciscóból. Egy másik kutatásban pedig felülreprezentáltak voltak a fiatal, tanult férfiak, és a résztvevők csupán öt százaléka volt fekete bőrű. Éppen ezért a lehetőségeket megpróbálják Androidra is kiterjeszteni: ResearchStack néven próbálnak a másik platformra is eljutni az appjaikkal.