Az Apple a hét elején jelentette be, hogy új, "Today at Apple" névre hallgató programjával olyan szolgáltatást hoz be saját boltjaiba, amely egyértelműen a tanulásra helyezi a fókuszt. Bár a Genius-ok (speciális tudással rendelkező alkalmazottak) eddig is nagyon sok témában tudtak segíteni az Apple Store-okba betérő felhasználóknak, ez az új koncepció merőben más.

today_at_apple_live_art_adrian_johnson_1.jpg

Míg a Genius-ok általában egyetlen emberrel foglalkoztak, addig a Today at Apple foglalkozások kizárólag csoportos formában érhetők el és előzetes regisztrációhoz kötöttek. A jellemzően egy órás szessönök az alábbi főbb témák köré épülnek: Fotózás és videozás, Zene, Művészet és dizájn, Programozás, Üzletvitel, Gyerekek és szülők, Tanárok, valamint Termékek. A foglalkozásokat képzett előadók (ún. "Creative Pro"-k) tartják, de helyszíntől függően találkozhatunk ismert művészekkel, fotósokkal, illetve zenészekkel is.

studio_hours.png

A kurzusok korhatár nélkül látogathatók és akár kezdő, akár haladó felhasználók vagyunk, biztosak lehetünk benne, hogy találunk a listában olyan képzést, amely nekünk szól. A "Studio Hours" alkalmak másfél órásak és különlegességük, hogy a résztvevők saját projekteket vihetnek be az órákra, így az Apple-ös oktatókkal, illetve előadókkal közösen dolgozhatnak tovább rajtuk. Szintén kiemelendő még, hogy a cég gondolt a fogyatékkal élőkre, így a hallássérültek, valamint mozgáskorlátozottak kifejezetten nekik készült oktatáson vehetnek részt.

today_at_apple_jessica_hische_speaker.jpg

Bár az oktatások elméleti és gyakorlati részt is tartalmaznak, bizonyos esetben speciális kurzusokkal is találkozhatunk. Ilyenek az ún. séták, melyek során (programtól függően) a fotózást (iPhone), illetve rajzolást (iPad) gyakorolhatjuk egy erre kialakított környezetben. Az Apple Store-okért felelős Angela Ahrendts a cég hivatalos közleményében azt nyilatkozta, hogy ezzel az új programmal egy olyan modern közösségi teret szeretnének teremteni, ahol nem csak tanulni, illetve tovább képezni tudnák magukat az emberek, de a különböző előadások és kurzusok segítségével akár új hivatást is találhassanak maguknak.

Magyarországon sajnos továbbra sincs hivatalos Apple Store, így aki kíváncsi lenne, a gyakorlatban milyen élménnyel, illetve tapasztalattal gazdagodhat egy-egy ilyen kurzus során, az a kereső segítségével kiválaszthat magának egy szimpatikus helyszínt és rögtön foglalhat időpontot is, melyhez csupán egy érvényes Apple ID megléte szükséges.