Nem sokszor vettem igénybe életemben EKG műszert. Egyszer a körzeti orvos utalt be, kivártam a sorom, rámkötöttem mindenféle madzagot, majd pár másodperc múlva hazazavartak, hogy egészséges vagyok. Magához a méréshez képest kábé hatvanezerszer több időm ment el a mérés megszervezésére. De ez ilyen, gondolhatjuk, az EKG végül is nem vérnyomás- vagy vércukormérés, amit otthon el lehet végezni.

Na, ez a tétel dőlt meg most.

Egy magyar cég ugyanis kifejlesztett egy eszközt, egy NÉVJEGYKÁRTYA méretű eszközt, ami tulajdonképpen egy EKG és véroxigénszint-mérő okosműszer. 

Mutatom a használatát, végtelenül bonyolult. Bekapcsolod, kézbe veszed.

dsc03533.JPG

Majd megérinted a két mérőpontot.

dsc03535.JPG

Kész.

A többit már az okostelefonodon, a WIWE appjában látod.

screen_shot_2017-05-13_at_8_50_49.png

Az alkalmazás kirajzolja az EKG görbédet, méri a pulzusod és a véroxigén-szintedet. A mérés maga egy perc, a végén pedig az algoritmusok a háttérben ízekre szedik a görbét, de te elsőre csak három visszajelző lámpát kapsz:

img_2342.PNG

Ha mindhárom zöld, király vagy. Ez azt jelenti, hogy mind az EKG-d, mind az aritmiád, mind a szívizmod rendben van. Akit ennél részletesebben is érdekel, a Részletek gombra nyomva megnézheti a teljes EKG görbét, annak hullámhatárait, a szívritmus-ingadozás kimutatását, vagy a kamrai heterogenitás kiértékelését. Miután ezeket megnéztük, adja magát a következő párbeszéd:

“És az micsoda?”
“Fogalmam sincs.”

Tényleg, nem vagyunk orvosok. Nekünk három lámpát kell néznünk, zöld-e. Vagy csak sárga, ami belefér. Ha piros, az nem fér bele.

img_2303.JPG

A Részleteknél pedig kiderül, mit jelent a sárga:

img_2302.JPG

5 milliszekundumot. Ezt az értéket nem rajtam mérte a műszer, és ugyanazon a személyen nagyjából ugyanezt mérte mindig, úgyhogy pontosnak értékelem.

Az eszköz előre jelzi a hirtelen keringésösszeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxismális pitvarfibrillációt. Nem kell naponta mérni: elég, ha hetente leülünk, és mérünk egyet. Máris rengeteget tettünk azért középkorúként, hogy ne a mentő vigyen el minket, amikor összeesünk valahol. A szív- és érrendszeri megbetegedések ugyanis a Kaszás legjobb ügynökei, nagyjából 20 millió embert visznek el évente.

A WIWE 117.990 forint, vagyis nem olcsó, de ennél hasznosabb kütyüt nehezen vehetsz magadnak. És persze egészségkártyára elszámolható. 

Megrendelhető itt.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kunfu partnere