Tegnap az Amazon bemutatta az Echo Show készüléket. Ez egy Sirihez hasonló digitális asszisztens, az Alexa fizikai megnyilvánulása: hangszórók, mikrofonok, és egy Kindle Fire tablet méretű érintőkijelző. És ez nem csak valami periféria, ami egy okostelefonos apphoz csatlakozik, mint az eddigiek, ez már önállóan lóg a routeren, és tolja az adatokat oda-vissza.

-1x-1.jpg

Hogy miket tud? Amit a többiek. Időjárás-előrejelzés, tévéműsor, hírek, LeBron James eredményei. Jelenleg 12 ezer “skill”-lel, ami az Amazon szóhasználatában a külső szolgáltatások integrálását jelenti. 

A Bloomberg pedig megszellőztette, hogy tudomásuk szerint a cupertinóiak is fejlesztettek egy saját, hangszórós Sirit. Sőt, már hónapok óta tesztelik a saját nappalijukban. Sőt-sőt-sőt, Phil Schiller korábbi nyilatkozata szerint nincs értelme csak hanggal kommunikálni a személyi asszisztenssel, kijelző is kell neki. Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a saját Echo Show-jukat adják majd ki.

Nem vallana azonban az Apple-re, ha az Amazonhoz hasonló autonómiát biztosítana egy ilyen eszköz számára, miközben mondjuk egy Apple Watch-nak is sokáig kellett küzdenie, hogy egy picit leszakadhasson az iPhone-ról, és ne közvetett módon kapcsolódjon csak a hálózatra. A Siri szpíkernek sokkal inkább egy Apple TV-kiegészítőként kellene felbukkannia, ami nemcsak azért jó, mert erősíti az Apple-otthon ideáját, hanem mert nem kell egy komplett számítógépet építeni az eszközbe, vagyis akár még olcsóbb is lehet, mint az Amazon 229 dolláros megoldása.