Nemrég jelent meg a TöltőPont nevű alkalmazás, ami minden egyes magyarországi elektromos töltőállomást térképen mutat. Az egyes állomások adatlapján látható, milyen típusú csatlakozás és teljesítmény érhető el, ingyenes-e a parkolás és a töltés az adott ponton, sőt lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy saját megjegyzéseikkel árnyalják a képet.

screen_shot_2017-05-09_at_8_06_50.png

Akiknek elektromos autójuk van, idáig olvastak, és már töltik is az appot. Akiknek nincs, azoknak írom tovább a posztot.

Másfél éve volt nálam egy hétig egy elektromos Mitsubishi, amivel minden nap eljártam dolgozni vidékről a belvárosba. Az érzés, hogy a belvárosban ingyen parkolva töltöm az autót egész nap, aztán az ingyenáramot használva hazamegyek, aztán még másnap ugyanabból a töltésből vissza, felemelő volt. Az már annyira nem, hogy amikor késő este hazamentem volna, de még töltenem kellett volna az autót, és az Alkotmány utcai gyorstöltőknél sorban álltak a taxisok. Kicentiztem hazáig a maradék naftát.

Az ELMŰ az eCharge nevű appot ajánlja az autósoknak, ami abban több a TöltőPontnál, hogy indíthatsz róla töltést (az autó rácsatlakozása után ezen keresztül jelentkezel be az ELMŰ felé), valamint látszik, hogy melyik töltőpont szabad épp. Ami hasznos, hiszen a legtöbb budapesti töltőn egy töltés órákig eltart, így nem kell potyára keringőznöd a forgalomban, hogy találj egy szabad állást. Viszont csak az elműs okotöltőket jelzi és támogatja, az ennél sokkal számosabb "butatöltőket", amik nem jeleznek vissza információt, nem is tünteti fel.

p1300473.JPG

És kell az app, mert anélkül egyáltalán nem találod meg a töltőállomásokat. Azok ugyanis elég picik, nincsenek kivilágítva vagy figyelemfelkeltő táblákkal jelezve.

A TöltőPont ebben jó: minden magyarországi elektromos töltőállomást tartalmaz, az adatbázist rendszeresen frissítik, karbantartják. Navigálhatunk az adott töltőpontig a kedvenc navigációs appunkkal, és olyan információkat tudunk meg az egyes helyekről, amiket az eCharge-dzsal nem. Szűrhetünk is, így csak az ingyenes parkolást kínál, ingyenes töltőállomásokat is listázhatjuk, de beálítjatjuk a töltés sebességét, a csatlakozó típusát (rajzzal, hálistennek), kommenteket írhatunk és olvashatunk az adott ponttal kapcsolatban.

Magyarországon összesen 2300 zöld rendszámú autóról tudnak, ez a szám 2020-ra a tervek szerint 30 ezerre növekszik majd. Egyelőre csak iOS-re van kész az alkalmazás, ami összesen kábé 1200 e-autóst érint, az androidos verzió is hamarosan érkezik.

Ti tudtátok, hogy 150 töltőpont létezik már Magyarországon? Én meglepődtem.

Az app innen letölthető, illetve tölthető le.