Az egyre inkább felgyorsuló iPhone 8 pletykamalom is oka annak, hogy az 7-es modell eladásai némileg elmaradtak a várttól, mondta el Tim Cook a negyedévet értékelő konferenciahívásában tegnap.

A jövő iPhone-jaival kapcsolatos egyre gyakoribb és korábbi sajtóhíreknek komoly hatása van, erősítette meg Tim egy elemző kérdésére válaszolva. Bár nem nagyon ment bele a részletekbe, már évek óta nyilvánvaló, hogy az Apple köré kiépült monstre méretű pletykaipar időnként komolyan árt a számoknak.

Különösen igaz ez az éves frissítési ciklussal rendelkező termékek, pl. az iPad és az iPhone esetében, ahol az emberek hajlamosak akár már júliusra időzített vásárlásaikat is hónapokkal elhalasztani, ha komoly frissítést jósolnak szeptemberre, míg a csak aprócska, inkrementális frissítés hírére akár még tovább hajlandóak várni, vagy inkább Androidos telefont választanak.

Ez az iPhone 8 körüli, rég nem látott méretű hájpnak köszönhetően idén valószínűleg még erősebben jelentkezik. A következő generációt szinte az összes forrás hatalmas frissítésnek jósolja egy valag új funkcióval és változtatással mind külcsín, mind belbecs tekintetében. Így persze nem csoda, hogy a potenciális vásárlók a szokásosnál is nagyobb számban várnak ki.

A mostani, némi visszaeséssel 50,8 milliós eladott példányszám (a tavalyi 51,2 millióval szembeállítva) is ennek példázata: a nyilvánosság inkább érzi a 7-es esetében, hogy inkább evolúsöneri, mint revolúsöneri a divájsz, hogy Plasztikjózsi "klasszikusát" parafrazeáljam a helyzetre.