Kikerültek az idei gazdasági év második negyedének eredményei és a cégnek annak ellenére sincs oka panaszkodni, hogy cirka négyszázezerrel kevesebb iPhone-t adott el, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Hogy miért?

Először is: ennek ellenére is növelte 5 százalékkal a bevételeit és a profitot is (11 milliárd dollár), és a részvényenkénti hozam is magasabb lett: 2,10 dollár. A Wall Street-i elemzők egyébként tán még sosem voltak ennyire közel a valósághoz, épp csak egy paraszthajszálnyival vártak többet: 53,1 milliárdot.

apple-stock-iphone-shares-aapl-780x520.jpg

A bevételnövekedést a kiemelkedően jól fogyó iPhone 7 Plus prémium árazása és az egyéb szektorok erősödése okozta - a bevételeknek még mindig kb. 60 százalékát hozták be a telefonok. A maradékon osztoznak a szolgáltatások, az egyéb termékek, a Mac és az iPad (mind kb. 10 százalék körüli részesedéssel). A bevételek kétharmadát pedig továbbra is Európa és Észak-Amerika adják.

Ez el is juttat minket a második pontig: a szolgáltatások 18 százalékkal, míg az "egyéb termékek" (értsd: Apple Watch, AirPods, Beats cuccok) 31 százalékkal erősödtek, ami mindenképpen jó hír a bevételi forrásait diverzifikálni akaró Apple-nek. Az App Store bevételei 40 százalékos növekedéssel új negyedéves rekordot állítottak be.

Az iPad-ek tavalyhoz képest ergyábban fogytak (8,9 millió eladott darab), a Mac viszont a tavalyi 4 millióról 4,2-re tudott javulni, ami az árak növekedése miatt brutális, 14 százalékos bevételemelkedést jelentett 2016Q2-höz képest. 

Tim pozitívan értékelte a negyedévet és kifejtette, őket is meglepte az iPhone 7-re mutatkozó kereslet és a vörös Product RED kiadás is kifejezetten jó fogadtatást kapott, bár az olcsó iPad-del együtt kicsit későn jött, hogy érdemben beleszóljon ebbe az időszakba.

A szolgáltatási ág sikere jól láthatóan elégedettséggel töltötte el, szemléltetésképpen úgy fogalmazott, ha kiszerveznék ezt az ágat egy külön cégbe, az azonnal a Fortune 500-ban kezdene és lassan már a lista első százas élmezőnyébe kerülés sem tűnik elérhetetlennek.

A pénztartalék mennyisége is megugrott, jelenleg 256.8 milliárd dolláron állnak, aminek mondjuk nagy részét még mindig tengerentúlon tartják.