Az utóbbi időben sokunkban merült fel, hogy quo vadis, mivel az elmúlt években nem mindig azt sugallták a cég lépései, hogy tudják, hogy akkor most merre is kéne tovább haladni, vagy hogy egyáltalán mit kezdjenek bármivel, ami nem az iPhone (élen persze a Mac-kel).

og_image.jpg

A mai bejelentések kicsit jobban megvilágosítják, hogy mi is Cupertino elképzelése a termékkategória jövőjét illetően. Először is,

lesz új Mac Pro 2018-ban (nem is akármilyen),

a mostani, 2013-ban kihozott (te jó ég) generációt pedig jobb konfigokkal turbózták fel. A 3000 dolláros alapmodell 4 helyett 6 maggal és AMD FirePro D500-as kártyákkal jön, míg a 6 magos variáns 8-ra hízott és az eddigi D500-asok helyett D700-as videókártyákkal kerül a boltokba. Egységesen 256GB PCIe alapú SSD-vel, négy USB 3.0, hat Thunderbolt 2, dupla Gigabit Ethernet és egy HDMI 1.4 porttal frissül - elvileg azonnal.

Ami még fontosabb, hogy a jövőre érkező újgenerációs Mac Pro modellt modulárisra tervezik, hogy könnyebben ápdételhetőek legyenek és hírek szerint jár majd hozzá majd egy Apple márkájú, profi júzereknek szánt monitor is. Phil Schiller végül járt is egy kis verbális kanosszát gyorsan a jelenlegi generáció hiányosságai miatt. Ugyanő nyugtatott meg mindenkit, hogy nem lesz érintőkijelzős Mac se hál' istennek.

Nem hagyja az Apple a Mac minit sem az út szélén,

legalábbis ezt is elmondta a szűk körű, meghívásos sajtóeseményen, ahol mindezeket bejelentették. Bár otthoni felhasználói eszköz létére majd annyira hanyagolják, mint a Pro-t, "a Mac mini fontos termék és az előrelátható jövőben biztos nem kerül ki a kínálatból és fejlesztve lesz, de kénytelenek vagytok ma ennyi infóval megelégedni" - mondta el az Apple marketingfőnöke a legolcsóbb Mac-ről.

És ami talán a legfontosabb,

idén jönnek az új iMac modellek is,

bár részletekbe bocsátkozni valahogy itt se sikerült. Amire mindenképpen érdemes számítani: Thunderbolt 3 portok és gyorsabb processzorok, a felsőbb kategóriás variánsok esetében pedig új AMD videókártyák. Craig Federighi mondanivalójából gyorsan kiderült, hogy az új modellek sokkal inkább a profikat célozzák újra, mint az otthoni felhasználókat.

Hogy ez a bejelentéshalmaz kinek mit mond, az már más kérdés. Az új modelleknek örülünk, reméljük vízió is van mögöttük.