Ezt közölte az eddigi partner Imagination Technologies-zal Cupertino, aminek hatására hétfőn mintegy 70 százalékkal zuhant meg a cég részvényeinek értéke. A váltást a hírek szerint valamikor a következő két év során vezényelnék le.

A PowerVR architektúrát fejlesztő brit cégnek hatalmas érvágást jelent az Apple elvesztése, ugyanis minden eladott iPad és iPhone után csúszott nekik némi royalty - ez a vállalat bevételeinek mintegy felét adja.

imagination-technologies-office_1.jpg

Sajtóközleményükben úgy fogalmaznak, kétlik, hogy az Apple képes lehet saját útjára lépni e téren az Imagination szabadalmainak megsértése nélkül, hiszen ahogy írják, az ő technológiájukat és szellemi tulajdonukat használták évek óta - ez adta az Apple készülékeiben található grafikus chipek alapját.

Mint az számunkra most kiderült, az Apple egy ideje már saját chipen dolgozik, amivel csökkentheti jövőbeli függőségét az Imagination technológiáitól. Cupertino már 2008 óta résztulajdonosa a cégnek és 2009 óta kulcsrészvényes, 10 százalék fölötti tulajdonrésszel. A britek tavaly 60,7 millió fontot kaptak az eladott készülékek után, míg idénre 65 milliót prognosztizálnak, mondta el a cég.

Bár korábban előrehaladott tárgyalások folytak felvásárlásról is, az Apple végül úgy döntött, nem akvirálja az Imagination Technologies-t, bár a hírek szerint jó pár dolgozót átcsaltak - minden bizonnyal a saját fejlesztésű megoldást készítgető teambe.