Múlt héten bemutatta az Apple az új iPadet. És szerintem, dacára az elégedetlenkedőknek, alapvetően jól tette.

Egyrészt megtisztította kicsit az elnevezésekben összezavarodott vásárlókat. Eddig volt ugye mini, Air meg Pro. Gondoljunk az egyszerű vásárlóra: mini? Értem. Pro? Értem. Mi az az Air? Van a kicsi és olcsó, a nagy és drága, és a könnyű...és...?

Egy picit azért tettek arról, hogy a kép mégse tisztuljon ki teljesen. Lássuk, miért.

Az iFixit szétszedte az új tabletet, és megállapította, amit már sejteni lehetett: az új iPad az első generációs iPad Airre hasonlít leginkább belülről. Ez mit jelent?

Például azt, hogy a kijelzője a régi technológiát követve nem összeillesztett, vagyis az üveg és a panel külön található. Ma már mindegyik iPadnek az új technológia szerint készül a kijelzője, ami azt az érzést kelti, hogy a képpontok közvetlenül az üvegen vannak. Itt nem, emiatt nagyon visszatükröződéssel, és a képpontok és a felület távolságával kell számolni.

A hangszórók is kábé ugyanazok, mint az eredeti Air-ben. 

Az akksi is ugyanaz, ami 32.9 Wh-t jelent. De ennek nyugodtan örüljünk: kenterbe veri az iPad Air 2 és a 9,7 colos iPad Pro képességeit (ezek 28 Wh alatt vannak valamivel). Hogy kicsit vastagabb és nehezebb, mint az Air 2? Én ezt a cserét simán bevállalom.

ralljfqpncuduhkx_medium.jpeg

Ami viszont újdonság:

Touch ID, vagyis ujjlenyomat-olvasás.
A9-es chip, az iPhone 6s ketyegője. Így a paletta most úgy néz ki, hogy A8-as van a miniben, A9 a sima iPadben, és A9X a Prókban.

Az ára pedig nagyon alacsony. Az Apple.com-ra igaz az, hogy ez a legolcsóbb iPad, de azért az iCentre-ben találunk ennél olcsóbb miniket. De a 132.990 forint elég jónak számít.

Sokan megijednek, hogy egy 2013-as házban nagyjából ugyanazokat a hardvereket vásárolja meg, amiket négy éve dobtak piacra. Pedig a processzort az A7-ről A9-re cserélték, ujjlenyomat-olvasót tettek bele, és tettek rá egy elég jó árcímkét. Szóval nem kell nyavalyogni, ez még így is egy elég jó kis tablet, kisebb kompromisszumokkal. Inkább annak örüljünk, hogy láthatóan az Apple a gumicukor-trükköt ezek szerint az alacsonyabb ár felé is elkezdte alkalmazni. 

Az Apple termékek választéka és ára elkezdhet mozogni a számegyenes mindkét irányába. Ha az Apple tartja magát ahhoz, hogy csakis jól használható hardvereket készít, amik az Apple szüsztéma röccenésmentességét fenntartják, akkor ez összességében jó dolog.

Az új iPad megrendelhető itt.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere