Az egész egy ünnepnek indult. Hogy mit ünnepelt az eredetileg Drones+, később Metadata+-nak nevezett alkalmazás fejlesztője, nem volt biztos, de úgy tűnt, nyert. Öt év után végre az App Store-ban volt megint az alkalmazása. Aztán nem sokkal később az öröm szertefoszlott: az Apple megint kivágta az üzletből a programot.

metadata-2017-mobile-1490384654-article-header_copy.jpg

A Metadata+ egy egyszerű program, amit öt éve készített az “adatművész” Josh Begley. Az alkalmazás annyit tudott, hogy minden alkalommal, amikor egy amerikai drón ölt valahol a világban, küldött egy push üzenetet. Az üzenetben közölte, hányan és hol haltak meg. Egy térképen is ábrázolta, hol történt a dolog.

Öt év alatt tizenkétszer utasították el a fejlesztő engedély iránti kérelmét, mindannyiszor a “nem kívánatos vagy durva tartalom“ szerződéses pontra hivatkozva. 

A fejlesztőnek ez egy kísérlet: tudni akarja, hogy az emberek szeretnék-e, hogy a telefonjukkal közvetlen kapcsolatban maradjanak az USA-n kívüli világgal, amit az amerikaiak befolyásolnak. 50 ezren letöltötték az appot, de nem sokkal később az Apple eldöntötte a kérdést. Nem engedte, hogy az emberek kíváncsiak legyenek.

Tizenkettedjére úgy tűnt, sikerült. Tegnap visszakerült az app az üzletbe, először arra gondoltam, hogy az Apple számára kedvezőtlen kormányzat tehet róla. Hiába, mégiscsak Magyarországon élek, ahol ez simán benne van.

De nem: az élesítés tévedés lehetett, gyorsan visszavonták.

Az álhírek korában, amikor a tech-cégek háborút hirdetnek az egyre terjedő hamis állítások ellen, egy alkalmazás, ami objektíven közli a megerősített információkat, “nem kívánatos tartalom”. Az emberek pedig, akik az adatszerű információkat szeretnék befogadni, nem kaphatják meg azt.

Egyszerűen azért, mert így szembesülnének az igazsággal, ami könyörtelen, és naponta életeket vesz el.

Így nem lehet győzni.