Az Apple 2014-ben nagyot dobott a Swifttel, a saját programozási nyelvvel, aminek segítségével mindennél könnyebbé vált iOS-re fejleszteni. Sőt, az Apple azóta még könnyebbé teszi ezt, olyan leckéket épít fel, amivel kisgyerekek is könnyedén elkezdhetik elsajátítani az alapokat.

De érezzük, hogy ez még mindig nem az, amivel mindenki elkezd majd bíbelődni. Sokkal többen tanulják meg legalább az alapokat, sokkal kevesebb idő alatt tovább érhetnek, de ennyi van a dologban (ami nem kevés egyébként).

Azonban az a tény, hogy az Apple nemrég felvásárolta a Workflow nevű appot, azt mutatja, hogy a cég még komolyabban gondolhatja ezt a folyamatot. Ez az ingyenes app arra képes, hogy különféle utasítássorokat illesszünk egymás után, így a repetitív, mindennapos feladatainkat lefuttathatjuk egy gombnyomásra, ahelyett, hogy minden áldott nap ugyanazokra az izékre nyomkodnánk unottan.

screen_shot_2017-03-27_at_13_23_40.png

Maceseknek ismerős lehet, az Automator is egy hasonló, beépített lehetőség macOS-en. Ha például neked szokásod egyszerre ötven képet átméretezni 856 pixel szélesre, vagy éppen adott információkat szeretnél kinyerni weboldalakról, vagy tömegesen neveznél át fájlokat, akkor ez a program segít neked.

screen_shot_2017-03-27_at_13_22_23.png

Egyszerűen egymás után húzogatod a parancsokat, amiből a program egy lefuttatható ikont dob ki neked az asztalra mondjuk, és onnantól úgy viselkedik az általad összeollózott workflow, mint egy bármilyen egyszerű, kezelőfelület nélküli alkalmazás. Ha ráhúzod a fájlokat az átméretezésre, automatikusan elvégzi a beállított paramétereknek megfelelően. De ennél sokkal bonyolultabb dolgokat is tud, persze.

A Workflow ugyanaz iOS-re, mint ami az Automator macOS-re.

Nagy kérdés, hogy az Apple mihez akar kezdeni ezzel iOS-en. Egyértelmű jelek vannak ugyanis arra, hogy az Apple a pro júzerről egészen mást gondol már manapság, mint maguk a pro júzerek. A touchbaros MacBook Prók korában pedig az Automator atyjának is mennie kellett: Sal Soghoian húsz évet húzott le a cégnél, míg tavaly végül kitették a szűrét. Ő volt az automatizálás feje a vállalatnál, üzleti okokra hivatkozva váltak meg tőle. 

Nagyon úgy tűnt akkor, hogy az Apple nem kívánja tovább ellátni a maces közösséget a gyorsan és egyszerűen elkészíthető workflow-kkal. Nehéz elmagyarázni egy színes képpel, kétmondatos leírással, miért jó ez, úgyhogy nem is áldoznak rá több pénzt - gondoltuk.

De nem feltétlenül ez az igazság. Lehet, hogy Soghoiannak inkább azért kellett mennie, mert nem volt kompatibilis az Apple ezirányú új elképzeléseivel. Mert lehet, hogy az Automator átalakulna. Hiszen képzeljük csak el: mi értelme lenne iOS-re, a minden kívánságunkat appok ezrével kielégítő, zárt, mozgástérre kevés lehetőséget adó rendszerben egy Automator-szerű dolgot felvásárolni? Úgy, hogy közben a sokkal nagyobb teret engedő macOS-en elkaszáljuk azt?

Lehet, hogy az Automator ezentúl platformokon átívelő lesz. iOS, macOS, watchOS, tvOS, mindegy: mi kiválasztjuk, hogy hogyan akarjuk használni az eszközeinket. Nem is feltétlenül fájlszintű utasítások lennének már ezek: a felhasználók egy sor általános, közérthető kérdésre válaszolva állítanák be a háttérrendszerek működését, Siri segítségével.

De ez csak egy teória, amit egyáltalán nem támaszt alá megnyugtatóan az automatizálásért felelős vezető kirúgása. Meglátjuk, mi történik ezen a területen a következő egy évben.