A kérdések elöl menekülő politikus képe régen csak botrányok idején volt megszokott. Botránykormányzás esetén azonban mindennapos látvány, ráadásul az az emberek képviseletében megválasztott felelősök körében egyre elterjedtebb nézet, hogy az emberek képviseletében megválasztott felelősöknek nem kell kényelmetlen kérdésekre válaszolni.

Nehéz őket elcsípni, bármi mögé képesek bebújni, legyen az egy testőr, egy Hummer vagy akár egy váratlan folyosói kanyar.

Shree Chauhan, egy idegesítő hangú és stílusú amerikai hölgy azonban megtalálta a módját, hogyan húzhatjuk ki a probléma méregfogát. Ő ugyanis meglátta Sean Spicert, Trump kommunikációs igazgatóját, ahogyan egy Apple Store-ban vásárol, és odament hozzá kamerás mobiljával, hogy élőben streamelhesse Periscope-on. A stream megnézhető itt:

screen_shot_2017-03-13_at_12_29_51_copy.png

Innen nincs menekvés. A pali vagy a laptopját várja, vagy egy Geniusszal van megbeszélve tlaálkozója, vagy épp nagyon kíváncsi egy új termékre, amit meg akar nyomkodni. Nem tud szabadulni, és kénytelen a "milyen egy fasisztának dolgozni?", "hogyan érzi magát, hogy tönkreteszi az országot?" és hasonló kérdésekre mosolyogva bólogatni és nyomni a "thank you"-kat, meg az "ez egy nagyszerű ország"-okat.

Magyarországon sajnos nincs Apple Store, a demokráciának ez a nagyszerű vívmánya itt még nem vetette meg a lábát. Én ennek ellenére eljárok majd gyakrabban egy-egy APR-be, hátha végre a nép egyszerű gyermeke is fel tud tenni olyan kérdéseket, amik régóta nyomja.

Hogy megkönnyebbüljünk, na.