A meglehetősen vicces nevű Pontjó Jánosról (nem viccelek, tényleg az a neve, hogy John Goodenough) két érdekes adatot sem árt tudni. Az egyik az, hogy 94 éves, de még mindig aktívan kutat és fejleszt,

a másik az, hogy az lítium-ion akkutechnológia egyik atyja.

A bónusz e mellé az, hogy a Texasi Egyetem kutatócsoportjának vezetőjeként teamjével egészen forradalmi új akkut talált fel, ami nem elég, hogy szilárd halmazállapota miatt kevésbé gyúlékony, tehát biztonságosabb is, de háromszor annyi delejt képes tárolni remek energiasűrűsége miatt. Ja, várj, a legjobbat elfelejtettem. A töltést fullig percek alatt veszi fel az eddigi órák helyett és emellett életciklusa is hosszabb.

Méretbeli megkötések nincsenek, ugyanúgy tudja használni a legkisebb divájszoktól a legnagyobbakig bármi. Gondoljunk csak bele: az oké, hogy a telefontöltés órákig tartó kínjától megszabadulunk, de így az elektromos autózás terjedése is új lendületet kaphat.

Az új technológia üveg elektrolitot használ a folyékony oldatok helyett, amivel kiiktatja a túl gyors töltés esetén előforduló zárlatok és ezáltal robbanások, tüzek lehetőségét. A lítiumból, nátriumból és káliumból készülő üveget vezetőként használó akkuk egyébként -20 Celsius fokig is jobban teljesítenek, mint a mai bármelyik széles körűen elérhető megoldás.

Ha mind ez túl szép, hogy igaz legyen, el sem mondom, hogy a fejlesztés megkönnyíti az előállítást, túlnyomórészt környezetbarát és könnyedén újrahasznosítható anyagokat és az eddigieknél jóval kevesebb ritkaföldfémet használ, plusz a csapat már több partnerrel is tárgyalásokat folytat a licenszgyártás beindítása érdekében.

Hát, szurkolunk, de ez így tippre még jópár év.