Összesen 97 vállalat, köztük számos nagy Szilícium-völgyi nagyvállalat ellenezte közös ún. amicus curiae levélben Trump elnök muszlim bevándorlókkal kapcsolatos rendeletét. Ez egy olyan jogi intézmény, amivel az abban közvetlenül nem érintett felek véleményezhetik, kommentálhatják az ügyet.

A beadvány fő gondolata, hogy a határozatlan idejű kitiltás nem szolgálja az Államok nemzetbiztonságát, viszont aláássa egyéb érdekeit. Megjegyzik, hogy a Fortune 500 lista 200 tagját bevándorlók vagy gyermekeik alapították. Az aláírók között Cupertino mellett ott van az Alphabet-Google, a Facebook, a Microsoft, a Netflix, a Twitter és az Uber is. Az Amazon csak azért nem, mert ő már az eredeti perben is érdekelt volt.

"Az immigránsok tették lehetővé nemzetünk sok nagy felfedezését és alapítottak számos vállalatot az ország leginnovatívabb és ikonikusabb cégei közül." - fogalmaz a kitiltás ellen íródott beadvány. Bár a kerületi bíró érvénytelenítette a rendeletet, fellebbviteli bíróság elé fog kerülni az ügy, így valószínűleg korántsem került pont a mondat végére.

Tim korábban belsős memóban írta meg az alkalmazottaknak, hogy az ilyen politikát a cég nem támogathatja. A cél kétségbe vonása mellett a jegyzet a rendelet káoszt és problémák tucatjait okozó bevezetési módját is élesen kritizálta, illetve ahogy Ádám is írt róla múlt héten, a Wall Street Journalnak adott interjújában is kikelt Trump egyik első intézkedése ellen, ami a tudásáramlás akadályozásával az Apple dolgát közvetlenül is nehezíti.