A trackpad és a használójának viszonya nagyon személyes. Valaki például szereti az Apple által felkínált természetes scrollt, mások pedig ragaszkodnak a régi módhoz: lefelé húzáskor szeretnék, ha a szöveg felfelé vándorolna. A gesztusok beállítása is egyedi, valaki erre, más arra kap rá, és használja egyfolytában. Én például a Hot cornerst imádom a mai napig megingathatatlanul, a sarkokra húzott kurzorra lefutó parancsokat.

De van egy gesztus, ami annyira eszméletlenül fontos, hogy mindenkinek hasznára van. Ehhez képest bekapcsolni egyáltalán nem evidens. Ugyanis nem található meg a Trackpad beállítások között a macOS-ben.

screen_shot_2017-01-31_at_10_33_35.png

Ez pedig a háromujjas mozgatás.

Hogy miért olyan fontos ez? Azért, mert ablakokat mozgatni kényelmesen nem lehet másképp egy kézzel. A mai napig látok olyanokat, akik egy drag&drop miatt odaemelik az egyik kezüket a trackpadre, lenyomják, és a másikkal húzzák az elemet a megfelelő helyre. Amikor kész, az első kéz újra elvándorolhat dolgára.

Tök felesleges mozdulat. A macOS-ben ugyanis lehetőség van arra, hogy egy elemet három ujjal megfogjunk, és így tegyük egyik helyről a másikra. Egy kézzel, tök egyszerűen.

Ennek beállítását az Accessibility menüpontban találjuk, a System Preferences-en belül. Itt Mouse & Trackpad, majd Trackpad Options.

screen_shot_2017-01-31_at_10_33_55.png

Könnyítsetek magatokon. Szóljatok a töbieknek is, hogy könnyítsenek magukon. A két kézzel drag & drop jusson ugyanarra a sorsra, mint az ablakszéli csúszkával szkrollozás.

Dögöljön meg!