Az Intel bejelentett egy rakás új Kaby Lake processzort, ezekre épülnek majd a közeljövő Macjei. Bár ha figyelembe vesszük, hogy mennyi idő után érkezett meg például a Skylake a MacBook Próba, akkor a közeljövő helyett nyugodtan használjuk inkább a jövő szót.

Tíz évvel ezelőtt egy-egy ilyen bejelentés még elég nagy hullámokat keltett, generációról generációra simán előfordult 30-40 százalékos gyorsulás, aztán 2010 óta olyan lapos lett a teljesítménynövekedés, hogy azóta három-négy generáció is nehezen hoz össze ennyit.

A mostani eset sem kivétel: a Kaby Lake processzorok szinte semmi gyorsulást nem mutatnak a Skylake-hez képest és nagyítóval kell keresni azokat a termékeket, amik érdemi változást mutatnak.

kaby1.jpeg

A csúcskategóriában lényegében nem történt semmi: már tesztelték az én iMacemben is található 6700K utódát, a 7700K-t és arra jutottak, hogy lényegében hibahatáron belüli a gyorsulás: nemhogy a Skylake-ről, de még a négy generációval ezelőtti csipekről sem éri meg a váltás - sokkal jobb ötlet gyorsabb ssd-t vagy jobb gpu-t rakni a gépbe, persze ezek az ötletek nem a Mac-júzereknek szólnak.

Az alsóházban már valamivel izgalmasabb a helyzet, elvileg a MacBook kategóriában típustól függően összejöhet kábé 10-15 százalék plusz, a MacBook Pro mezőnyében 5-7 százalékra lehet számítani, illetve megjelent egy négymagos, 35 watt fogyasztású csip, amit elvileg bele lehetne rakni a 13-as laptopba, hiszen ott most 28 wattos processzorok dolgoznak, de az Apple nyilván nem lépi majd meg ezt, mert miért lépné.

A korábban pletykált 15 wattos négymagos sehol :(((