almalé és kungfu Rólunk

Műanyag OLED-del, új érintésérzékeléssel kísérletezhet az Apple

Egy ma, a Korean Heraldban megjelent riport két elég merész dolgot dobott most be a közösbe - bőven elég merészeket ahhoz, hogy megkérdőjelezzük az igazságtartalmát. Egyrészről azt állítja, hogy a jövőre érkező

high-end iPhone 8 hajlított panelje műanyag OLED lesz.

A lap talán még bátrabb állítása, hogy az OLED kijelzőket 2017-ben kizárólag a Samsung szállítja majd be az Apple-nek, az LG, a Japan Display és a Sharp pedig később, potenciálisan valamikor 2018-ban szállhat be a termelésbe.

A koreaiak éves gyártókapacitása az Apple részére több forrás alapján is olyan évi 70-100 millió panel lehet, ami kb. fele az évente eladott iPhone-ok számának. Így nem annyira látható, hogyan is lehetne a többi panelgyártó kihagyásával elérni a kívánt mennyiséget - nyilván ez az oka az OLED felsőkategóriás készülékre limitálásának.

Ebben már csak azért is kétkedhetünk, mert processzorfronton épp úgy tűnik, hogy sikerült megszabadulni a koreaiaktól való függéstől. Még ha nem is sikerült úgy felpörögnie a többi beszállítónak, amennyire Cupertino elvárta volna, miért hagyná ki őket teljes egészében és tenné magát teljesen kiszolgáltatottá a nagy rivális felé.

Ami viszont kifejezetten érdekes, hogy a Herald szerint, hogy a Samsungra rátromfoljon, az Apple újféle érintésérzékelő-technológiát tesztel, amely "a készülék bármely oldaláról képes érzékelni az érintést". Hogy ez pontosan mi a kénköves ménkűt jelent, nem fejtették ki, csak hozzátették, hogy az Apple végül dönthet úgy, hogy nem használja fel a megoldást. Köszi.



Fél nap alatt jutott az App Store csúcsára a Super Mario Run

Alig tizenkét órával azután, hogy az appot világhódító útjára bocsájtotta a Nintendo, a már előre beharangozott és agyonhájpolt Super Mario Run mind a legnépszerűbb ingyenes, mind a legnagyobb bevételt hozó appok kategóriáját bevette - mindkettőnél az első helyen csücsül.

supermariorun.png

Ennek mikéntje nyilván az egy szál alkalmazáson belül tranzakcióban rejlik, amit meg kell vásárolni ahhoz, hogy a játékkal érdemben tudjunk majd hasítani mind a hat világban. Az IAP egyébként nem teszi azonnal játszhatóvá ezeket, hanem lényegében megszerezhetővé teszi azokat a játékos számára.

Enélkül az első három szintet lehet csak unlockolni, utána pedig 20 másodperces időkorlát van a maradék pályák kipróbálására. A növekedési tempó alapján nem is kérdéses, hogy a Nintendo és persze az Apple milyen komoly pénzt szakíthat a japán játékcég első belsős fejlesztésű iOS játékán, amit még az iPhone 7 keynote-on promóztak be.

Az érdeklődés pár órán át akkora volt, hogy még az Apple sokat látott szervereit is megviselte a terhelés, pár órán keresztül folyamatosak voltak a működési zavarok és bizonyos funkciók is teljesen elérhetetlenné váltak. Bár hivatalosan nem érkezett megerősítés, hogy lenne kapcsolat a launch és a leállások között, elég nehéz nem látni az összefüggést.



Kikerült az AirPods szerviz-árlistája

Az Apple Support publikálta, hogy mennyibe is fog kerülni ez-az - olyan dolgok, amik nyilván jópáratok oldalát fúrták már.

apple-airpods1_2.jpg

Egyrészről az egy éves garanciális időtartam alatt természetesen az Apple ingyen javít bármilyen akksihibát, jelentkezzen az bármelyik dugeszben, vagy a töltő-hordozóban. Ha az már lejárt, akkor 49 dollár a díj az energiaforrás javításáért, cseréjéért. Arra pedig előbb-utóbb szükség lesz, főleg olyan kis kapacitású akkunál, mint ami a két earpiece-be kerül.

Bár az előzetes várakozásokkal ellentétben az emberek nagy részének tökéletesen jól bent marad még testmozgás közben is, azért előfordulhat, hogy elhagyjuk vagy lezúzzuk valamelyik elemét a készletnek. Legyen az a tok vagy valamelyik oldali dugó - ezeket egységesen 69 dollárért cserélik/pótolják majd per stück.

Ugyanennyibe fájnak majd egyébként az egyéb javítások is - természetesen jótállási időszakon túl. AppleCare+ egyelőre nincs, szóval egyelőre mindenképpen marad a kötelező egy év. A szállítási idő a poszt írásakor 6 hét az USA-ban és itthon is egyaránt.

 



Úgy tűnik vége a dagadó MacBook Pro-s akksicirkusznak

Az egész úgy kezdődött, mint mindig. Páran elkezdtek panaszkodni, hogy határozottan kevesebb órát tudnak dolgozni gépeikkel, mint a keynoteon belengetett akkuidő és látszólag semmi nem indokolja a mínuszt. Aztán a panaszosok száma egyre csak nőtt.

el-cap-menu-bar-battery-status-menu.png

A 9to5mac saját, nem reprezentatív felmérése alapján a felhasználók mintegy harmada állította, hogy nem több, mint felét tudja csak kihasználni a beígért 10 órának, 25 százalék 6-7 órát mondott. 8-9 órát csak 15, míg a teljes tíz órát a válaszadók mindössze 6,7 százaléka tudta csak kihozni gépéből.

Csak olaj volt a tűzre, mikor pár nappal ezelőtt kijött a macOS Sierra 10.12.2 és úgy tűnt, hogy az Apple válasza kimerül abban, hogy a frissítéssel a rendszer többé nem írta ki a becsült hátralevő üzemidőt a menüsávban. És még nekem mondják, hogy néha rosszul időzítek.

Amikor az idei Pro kijött, bár többen aggódtak, hogy a Touch Bar vajon mennyiben befolyásolja a gépek üzemidejét, az Apple gyorsan megnyugtatott mindenkit, hogy szó sincs itt csökkenésről, és mindenki kifújta magát. Egészen addig, amíg el nem kezdett szaporodni az eladott darabok száma és a többség számottevő csökkenésről számolt be. A kalkuláció eltüntetése ennek fényében pofátlanságnak tűnt.

Aztán elkezdték behatóbban vizsgálgatni a frissítést és egyre többen posztoltak arról a releváns fórumokra, hogy hoppá, az új frissítés telepítésével már nagyjából azt hozzák a gépek, amit elvárnánk, tehát a probléma inkább szoftveres természetű lehet.

A MacRumors egyik fórumozója arról ír, hogy a frissítés előtt a gép tétlen fogyasztása egyszer sem ment 6 watt alá, míg 10.12.2-vel hatvan százalékos fényerővel simán 4 W alatt van. Egy másik júzer azt írja, hogy az update előtt 7-9 órákat tudott dolgozni 50-60 százalékos fényerőn, wifivel és aktív Bluetooth kapcsolat mellett, míg most ugyanazon terhelés mellett, 70-75-ös fényerőn 10 óra fölötti a mérleg. 



Trump a techcsúcs után hármasban tárgyalt Tim-mel és Elon Musk-kal

The plot thickens - a cselekmény bonyolódik, mondja az angol.

Hétfőn megírtuk már, hogy technológiai csúcstalálkozót szervezett Donald Trump stábja, amin az IT-szektor vezető amerikai cégeinek vezérigazgatói és egyéb fejesei vettek részt tegnap a New Yorkban található Trump Towerben. Még szerda reggel erősítette meg a stáb egyik szóvivője a sajtónak, hogy Tim a csúcs után külön megbeszélésen vesz majd részt a leendő elnökkel és a Tesla vezérével.

A nagy eseményre kevesen kaptak meghívást, még kevesebben vesznek is részt, összesen kevesebb, mint tucatnyian - de a névsor így is illusztris. A magukat biztosan képviselő cégek: IBM, Alphabet/Google, Facebook, Microsoft, Cisco, IBM, Intel, Oracle. Ami meglepő, hogy Trump Twitter-függősége ellenére Jack Dorseyt, a szolgáltató vezérét nem hívták meg.

A külön audiencia témájáról csak találgatni tudunk, de ami biztos szóba kerülhetett: az Apple tengerentúli pénzkészletei, a gyártás hazahozatala és a titkosítás. A kérdés már csak az, hogy minek ehhez Elon Musk? Talán inkább Project Titan és a Tesla volt a főszerepben?





süti beállítások módosítása