almalé és kungfu Rólunk

Star Wars a Grindhouse szellemében

A felénél kicsit ugyan elfárad, mégsem tudok ennél szórakoztatóbb tartalmat vasárnap délutánra:

 



Mit csinálj, ha betelt a merevlemezed/ssd-d?

Mai második protippünk. Van ugye ez az üzenet:

screenshot.png

Ami nem jelent jót. Ez azt jelenti, hogy rövidesen elviselhetetlenül le fog lassulni a géped. Mit lehet tenni? Hát törölni kell. De mit? Erre több megoldás is létezik. Én a mai napig a Disk Inventory X-et használom, ami se nem korszerű, se nem szép, de tökéletesen felfedi a gépen található összes rejtett kis fájlt és remekül megmutatja, hogy hol nőttél túl nagyra.

Ha nem akarsz külső programot telepíteni a gépedre, akkor is van segítség. Első lépésként az Alma menü/About this Mac/Storage-ra kattintva tudod megnézni nagy vonalakban, hogy mivel vannak tele a meghajtóid. Ez nem sok infó, de legalább tudni fogod, hogy fotók, zenék, filmek, vagy mik foglalják el a helyet a gépeden:

screen_shot_2016-02-07_at_06_46_12.png

Ennél jobb ötlet elindítani a Findert, nyomni egy Command+F-et, majd a keresési feltéteknél beállítani a File Size-t, méretre meg mindent, ami nagyobb egy gigabájtnál, így megnézheted, mik a legnagyobb helyfoglalók a gépeden. 

screen_shot_2016-02-07_at_06_47_37.png

Harmadik protipp: megkeresett a downloads folderedet, ahol biztosan van néhány gigabájtnyi feleslegesen felhalmozott múlt.

Negyedik opció: újraindítod a gépet, amivel törlőd a cachefájlokat és egyéb átmeneti állományokat.. Ádám ezzel él túl már hónapok óta, betelik az Air ssd-je, újraindítja a gépet és nyer néhány gigabájtot, használja a gépet, beleik az ssd, újraindítja a gépet és nyer néhány gigabájtot, aztán...



Hogyan olvass iMessage-et úgy, hogy olvasatlan maradjon

Ma két protippünk is lesz, csak hogy pörögjön a nap.

messages-icon-300x300.png

Az első: Önnel is előfordult már, hogy valaki üzenetet küldött, Ön kíváncsi volt a tartalmára, de nem akarta, hogy ezt a küldő fél is tudja? Nyitotta már ki rettegve az üzenetek mappát abban a biztos tudatban, hogy az iMessage elolvasása után a vonal másik oldalán azonnal értesülnek az Ön kíváncsiságáról? Félt már arról, hogy emiatt

hamar megöregszik?

Na, a megoldás, sajnos kizárólag iPhone 6s-tulajoknak: bemész az üzenetekbe, 3D Touch-csal kattintasz a beérkező üzenetre, ezzel megnyitod a szövegfolyamot, de mégsem lépsz be: el tudod olvasni a teljes iMessage-et, amit küldtek neked, az üzenet azonban nem küld "olvasott" jelzést.

Tádám!



Kinyírja az iPhone-t az Apple, ha nem szakszervizben javítod?

Igen és nem. 

Nem okvetlenül.

Váratlanul kirobbant a botrány: megjelent az első cikk, aminek a nyomán egyre többen jelezték, hogy egy sima javítás és egy iOS-update után felbukkant az Error 53-as üzenet az iPhone kijelzőjén, ami akkora hiba, hogy még az 

Apple sem tudja javítani.

Az ügy pikantériája, hogy ezt a hibát

maga az Apple idézi elő.

A sztori röviden: a Guardian fotósa Macedóniában elejtette a mobilját, és egy helyi szervizben cseréltette ki a törött kijelzőt és a Home-gombot. Tegyük hozzá, hogy:

1: Macedóniában nincs hivatalos szerviz

2: ha van is, a törött kijelzőt ezekben nem cserélik, szóval ha nincs biztosításod, vagy elmész egy nem hivatalos szervizbe és húszezerért megjavíttatod a mobilt, vagy dobod a kukába az egészet és veszel az Apple-től egy újat

Antonio Olmos az előbbit választotta, majd élte tovább boldogan az életét a következő iOS-update-ig, amikor is megjelent a kijelzőn az Error 53-as felirat. És ezzel vége lett a telefonnak, mint a Twin Peaksnek.

Az első reakciók persze arról szóltak, hogy köcsögapple, ha nem kereshet a javítással, kinyírja a telefonodat, aztán megérkezett a hivatalos magyarázat, ami némileg árnyalta a képet, de csak némileg.

Ebből kiderült, hogy az Error 53-as egy biztonsági hibakód: ha a rendszer azt érzékeli, hogy belepiszkáltak az iPhone-ba az ujjlenyomatot beolvasó Touch ID, vagy az ujjlenyomat információit tároló alaplap oldaláról, egyszóval megszűnik a biztonságos kapcsolat a kettő közt, kinyírja a telefont.

ios7-iphone-touchid-hero-100055380-gallery-100349723-large-100576098-large.jpg

Az Apple szerint ez azért fontos, mert akár olyan ujjlenyomat-olvasót is be lehet építeni, amin keresztül megszerezhetik az érzékeny bankkártya-adatainkat, és így akár pénzt is lophatnának tőlünk, amit mindenképpen meg kell előzni, és ennek legjobb módja a 250-350 ezer forintos iPhone totális elpusztítása.

Nehogy kár érjen téged!

És azt ne higgyük, hogy csak elszigetelt esetekről van szó: az iFixit szerint csak az ő weboldalukon több mint 180 ezer találat van az Error 53-as hibakódra, szóval az Apple által a saját felhasználóinak okozott kár dollárban kifejezve is több tízmilliós lehet. 

Ahogy mondtam: a fenti sztori árnyalja a képet, mert az Apple így már nem feltétlenül egy öncélúan köcsögösködő vállalat képét mutatja, de ha jobban belegondolsz, mégis: ennél a megoldásnál csak jobb létezik, szinte még a biztonsági kockázat bevállalása is jobb ötlet, mert annál nagyobb kár aligha érhet, mint amit az Apple okoz neked. Oké, lehet, hogy lenne néhány telefon, amiből a kamu TouchID segítségével kicsalnak néhány ezer dollárt, de erre aligha jó megoldás az, ha központilag elpusztítjuk az összes iPhone-t, ami potenciálisan hordozza magában a biztonsági rést.

Arról értesültünk, hogy orosz kém lehet a seregben? Öljük meg az összes katonát, aki valaha találkozott már orosszal!

Az Apple ebben a helyzetben úgy viselkedik, mintha a telefon az övé lenne, pedig a vásárlók elég nagy összeget fizettek azért, hogy ne érezze így. A fenti problémára nyilván rengeteg értelmes megoldás lehetne, az iOS figyelmeztethetne, hogy mostantól nem biztonságos az ujjlenyomat-olvasás, vagy letilthatná ezt a funkciót, esetleg a kártyás fizetést, ha máshogy nem megy, kiküldhetné Mr. Wolfot:

giphy_3.gif

Számtalan jó és értelmezhető válasz létezik, de a telefon totális kinyírása akkora hiba, olyan végtelenül elfogadhatatlan reakció, hogy a fenti botrány kirobbanása után nagyon meg lennék lepve, ha nem jelentenék be néhány napon belül, hogy ebben a formában megszüntetik a korlátozást és az érintett telefonokat ingyen cserélik.

Egyelőre mindenesetre felajánlották, hogy aki ilyesmit tapasztalt, az vegye fel a kapcsolatot az Apple Supporttal.



Valaki bekötött egy 23 éves Apple billentyűzetet egy iPad Próba

Nem volt egyszerű mutatvány, mert a cucc ADB-csatolót használ, amiről a húsz évnél fiatalabbak közül nem is hallott senki. Ezt kellett első körben usb-be konvertálni, aztán az usb-t Apple lightningbe, de megérte a sok fáradozást, mert a rendszer felállt és:

screen-shot-2016-02-02-at-12-05-06-pm.png

Működik!

Igazság szerint hibátlanul, egyedül a hangerő szabályozásnál vérzik el a billentyűzet, amúgy minden eleme tökéletesen funkcionál. Mondjuk arról nincs hír, hogy mennyi idő alatt meríti le az iPadet az új korában 219, inflációval felszorozva ma kb. 370 dolláros, szóval százezer forintos billentyűzet (tudtak ám akkor is árazni), de lehet, hogy sikeresebb lenne munkagépként a Pro, ha ilyen fasza kiegészítőkkel árulnák.




süti beállítások módosítása