almalé és kungfu Rólunk

A jövőben még szarabb lehet majd iPhone-tolvajnak lenni

Szabadalmi hírmondó! A Patently Apple pár napja arról számolt be, hogy az Apple olyan eljárást jegyeztetett be, ami igencsak megnehezítheti azok - egyébként már most sem túl egyszerű - dolgát, akik iOS eszközök lenyúlására adják a fejüket.

turn-off-find-my-iphone-situation-1024x604.jpg

A kamera ugyanis automatikusan képeket és videókat készíthet róluk, míg a Touch ID rögzíthetné az ujjlenyomataikat. (Ez utóbbi még hatékonyabb lehet, ha kombinálják a már régóta rebesgetett, kijelzőbe integrált leolvasóval - de ez persze már tényleg csak spekuláció.)

Ezt kétféle módon lehet triggerelni: egyrészről automatikusan az ikszedik elbaszott unlock-kísérletre vagy a felhasználó által, a Find My iPhone felületről, a távolból.

Ez megfejelve az eddig is igen erős megoldásnak számító Activation Lockkal és a készülékkövetéssel tényleg végleg túl nagy macerává tehetné a készülék megbugázását. Ráadásul ha valaki tényleg lesz olyan hülye, hogy meglovasítja, még a rendőrségnek is szolgálhat majd a módszer némi bizonyítékkal. Bár az ilyen szabadalmak sokszor nem jutnak el a megvalósítás státuszáig, ebben az esetben azért morzsinkáljuk egy kicsit rózsafüzért Cupertino felé fordulva.



Csapj bele a MacLecsóba 12 százalék kedvezménnyel!

Életem legszarabb címe. Nem tudom, mire gondoltam. De el kéne adnom a mekinek, mint lehetséges speciális ajánlatot a “magyaros hetekre”.

Lényeg, hogy indul az iskola, ami persze :(((((, de van jó is ebben, ami :)))))

Nyilván a Back to school akcióra gondolok, aminek a keretében az iCentre-től az iPadeket 10, a Macintoshokat 12 százalék kedvezménnyel tudod megvenni. Bizonyos modelleket legalábbis. Nincs másra szükséged, mint a diákigazolványodra, és már viheted is akár online, akár részletre, akár a régi okosmobilodat, tabletedet, Macedet beszámíttatva a kedvezményes modelleket.

MacBookokat már 469 ezertől:

screen_shot_2016-08-25_at_18_18_06.png

Aireket már 329 ezertől:

screen_shot_2016-08-25_at_18_17_58.png

iPadeket 99 ezertől:

screen_shot_2016-08-25_at_18_17_44.png

És így tovább. Van kedvezmény még a Mac Próra meg az 5K-s iMacre is, katt ide és csekkold a spéci árakat.

Mi szóltunk!

Disclaimer: a iCentre az Appleblog partnere. 



Töredékére csökkent a Siri pontatlansága

Egy nagyobb interjú készült mindenféle Apple fejessel, egyebek közt Craig Federighi, Eddy Cue, Phil Schiller, és két Siri expert válaszolt az újságíró kérdéseire.

backchannel-apple-machine-learning.jpg

A célkeresztben természetesen a Siri állt és a mögötte található mesterséges intelligencia, ami az elhangzottak alapján hihetetlenül sokat fejlődött 2014. óta. Olyan sokat, hogy Cue szerint a mérési eredményeket újra és újra ellenőrizni kellett, mert először azt hitték, valaki elnézett valamit az ellenőrzés közben egy tizedesjeggyel.

A hihetetlen fejlődés mögött az Apple spéci öntanuló algoritmusa áll, ami folyamatosan gyűjti és értelmezi az adatokat, hogy a végén az iPhone jobban, okosabban szolgáljon ki minket.

De az egész nemcsak a szoftverről szól: Federighi elmondta, hogy sok múlik azon is, hogy a mikrofonokból hányat, hova és hogyan építenek be a telefonba, ami nagy előny az Apple-nél, sokkal egyszerűbb dolguk van az iPhone-iOS-Siri-kombóval, mintha csak egy szoftverük lenne és ki lennének szolgáltatva a telefongyártóknak.

És a mesterséges intelligencia keményen dolgozik a háttérben: ott van, amikor egy ismeretlen telefonszámról érkező hívás mellé feldobja a hívó lehetséges nevét az emailfolyamból, amikor felvillan egy értesítés egy találkozóról, amit sosem mentettünk el, vagy amikor a térképen megjelenik a szállodánk helyszíne és időpontja, pedig csak emailben került elő eddig a hely neve.

Tegyük hozzá, hogy ezeket az adatokat Google is legalább ilyen okosan kitúrja a leveleinkből, a nagy különbség az, hogy az összegyűjtött infókat az Apple jórészt abban a kábé kétszáz megabájtos fájlban tárolja, ami a telefonunkon van és nem küldi el a központi szerverre. Szóval kevésbé vagyunk kiszolgáltatva bárkinek, ami elég fontos szemléletbeli eltérés.



2017-ben hal ki a Home gomb

A Bloomberg, ami azért ad a több forrásból megerősített sztorikra, ma újra lehozta, hogy 2017-ben végleg eltűnik a kijelző alján található gomb az iPhone-ról. A hírek szerint a telefon iPhone 8 néven fut majd, szóval változik a ritmus, és az idei 7-es után jövőre nem egy 7s-t, egy ráncfelvarráson átesett verziót, hanem egy teljesen új modellt kapunk.

spacegrayiphone_1.jpg

Ezen már nem lesz Home-gomb, ellenben lesz egy faltól falig tartó OLED kijelző, amin nem látszanak majd se fizikai billentyűk, és nem vesz majd el a képből a telefon tetején található, kamerának és hangszórónak fenntartott sáv sem. Igen, nemcsak arról van szó, hogy egységes lesz a felület kikapcsolt állapotban, hanem hogy bekapcsolva minden maga lesz a világító kijelző. Amit fingom sincs, hogy oldanak meg, de Jony Ive állítólag évek óta lelkesen dolgozik a projekten, aminek a végén az iPhone egyetlen üveglapnak tűnik majd. 

Ezzel összefüggésben állítólag a hátlap is tiszta üveg lesz, a kijelző széle meg hajlított, a Samsung Edge-sorozathoz hasonlóan.

A fentieken túl vezeték nélküli töltésre, fejlettebb taptic engine-re és új biometrikus (írisz, arc) azonosítási eljárásokra lehet számítani. 

 



Jön a Thunderbolt 3 és az USB 3.1 a Macekbe

Legalábbis erre lehet következtetni a macOS Sierra kódjainak az áttúrásával, amit lelkes programozók el is végeztek helyettünk.

macbooktouchpanelmain-800x601.jpg

Ebből kiderült, hogy az operációs rendszer támogatja a 3.1-es USB-t, amit ugyan eddig is támogatott az OS X, de nem a második generációt: csak az 5Gb/s sebességű elsőt. A frissített szabvány kétszer nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, juhú!

A pro felhasználóknak ennél is fontosabb a Thunderbolt 3 felbukkanása: ez szerencsére csatlakozócserével jár a 2-eshez képest (szomorúszmájli), cserébe viszont 40Gb/s az adatátviteli sebesség és egyszerre akár két 4K-s monitort is meg lehet hajtani a gépről, ráadásul a csatoló formája megegyezik a retina Macbookról is ismert USB C-jével, szóval megindulhatunk az egy port az összes izének utópia felé!




süti beállítások módosítása