almalé és kungfu Rólunk

Folyamatosan nő az OS X-et használó fejlesztők száma

A Stack Overflow eddigi talán legnagyobb közvéleménykutatása alapján a kóderek körében már egyértelműen az OS X a második legnépszerűbb oprendszer. Egy tavalyi, hasonló felmérésben még épp hogy csak előzték a Linuxot. Idén már egyértelmű a helyezés, ha összeadjuk a különböző Windows verziók részesedését.

Ha pedig különvesszük, ahogy a felmérés is, akkor már a dobogó teteje is megvan.

os_fejleszt.png

Ami ennél is érdekesebb, hogy a trend továbbra is gyorsuló tendenciát mutat és ha így folytatódnak a dolgok, jövőre összességében már a fejlesztők kevesebb, mint fele használhatja a rendmondiak rendszerét. Az SO hangsúlyozta, hogy ekkora mérvű felmérést sosem készítettek még: 173 országból összesen 56 ezer embert kérdeztek meg.

Az adatok alapján egyébként az is jól látszik, hogy a Rust után a második legkedveltebb programozási nyelv a Swift.

 



Felhőfronton is függetlenedne az Apple

A Google Cloud Platformmal hozta őket hírbe a sajtó pár napja, most újabb adatok szivárogtak ki a témában. 

Úgy tűnik, hogy saját felhőszolgáltatás-infrastruktúra kiépítését tervezi Cupertino a titokzatosan hangzó Project McQueen belső fedőnév alatt - legalábbis a VentureBeat erről cikkez. Nagyon reméljük, hogy a McQueen név onnan jön, hogy a szolgáltatás olyan gyors lesz, mint a névrokon ebben a filmben:

mcqueen.png

Ahogy arról már írtunk, jelenleg Amazon AWS-re és a Microsoft Azure-jára támaszkodnak - ezek ára azonban drámaian növekszik az utóbbi időben, ráadásul ezek a szolgáltatók egyre kevésbé tudják kezelni azt a komoly igénybevételt, amit az Apple felhő-alapú szolgáltatásainak működtetése jelent. A Google-ös hír vagy kacsa volt, vagy átmeneti megoldás lehet a saját bázis elkészültéig.

Ez azt jelenti, hogy a válaszút előtt a cég: vagy besegít a partnerei szolgáltatásának fejlesztésébe, vagy ugyanazt a pénzt saját megoldás kiépítésére költi. Szerintem nem kell mondanom, hogy melyik a logikusabb választás:

hiszen ki tudná jobban mire van szüksége az Apple-nek, mint maga az Apple?

Annál is inkább, mert korábbi jelentések alapján nem túl elégedettek azzal a sebességel, amivel az AWS a képeket és a videókat kezeli. A húzás ráadásul beleilleszkedne Cupertino utóbbi években tapasztalható függetlenedési törekvéseibe.



Ha a kormány nyer, az Apple-nél páran biztos felállnak az asztaltól

Erre mondja azt a művelt latin, hogy having none of your shit.

fbivsapple.jpg

Cupertino-ból kiszivárgott információk alapján több, a ranglétrán viszonylag magasan elhelyezkedő alkalmazott/mérnök is azt tervezi, hogy ha a kormány átnyomja az akaratát és rákényszeríti az Apple-t arra, hogy az iOS egy szándékosan sebezhető verzióját készítse el, visszautasítja a kooperációt.

Sőt legvégső esetben fel is mond.

A hírt a The New York Times szellőztette meg és egyáltalán nem lepődnénk meg azon, ha igaz lenne. A lázadás szelleme manapság már kevésbé látszik a cég vállalati kultúráján, de úgy tűnik nem halt még ki teljesen.

Az Apple egyébként arra hivatkozva is tiltakozik ez ellen, hogy egy külön, a GovtOS-nek csúfolt rendszer elkészítésére összeállított team fontos erőforrásokat vonna el a cég fejlesztői gárdájából. Ha már erőforrások, itt említenénk meg azt is, hogy ha a Digitimes értesülései igazak, a Broadcom a jövőben sokkal kevesebbet tervez szentelni belőle a Wi-Fi chipek gyártására, így két választása lehet az Apple-nek:

  • vagy házon belülre hozza ennek a fejlesztését is
  • villámgyorsan új beszállító után néz

Ezek mennek.



Itt az első nem jailbreakes, nem enterprise tanúsítványos iOS malware

Azt hitted, hogy védett a telefonod mindenféle malware-ek és egyéb támadások ellen? Hogy elég, ha nem jailbreakeled és hírből sem ismered az enterprise tanúsítvány fogalmát?

Jól hitted.

Most még - tesszük hozzá.

Itt van ugyanis az AceDeceiver, ami az iOS digitális jogkezelő mechanizmusának, a FairPlaynek sebezhetőségét kihasználva tud fertőzni nem jailbreakelt készülékeket és ehhez még az ilyenkor szokásos vállalati profil sem szükséges. Hogy miként?

Amikor a számítógépeteken, az iTunesból vásároltok appokat, azokat utána ugye fel is telepíthetitek. Az iOS eszközök autorizációs kódot kérnek az Apple szervereitől, hogy meggyőződjenek arról, hogy az adott appot tényleg megvásárolták-e. Az AceDeceiver fejlesztői az appok autorizációs kódjait elfogva, illetve egy az iTunes kliens funkcióit szimuláló szoftver az áldozat gépére trükközésével képesek elhitetni a készülékekkel, hogy a fertőzött appokat valóban megvették.

acedeceiver.jpg

A fejlesztők így gyakorlatilag bármilyen, potenciálisan ártó szándékú alkalmazást a telefonra tudnak juttatni annak jogos használójának tudta nélkül.

A felfedező, a Palo Alto Networks biztonsági cég már szólt Cupertinonak, akik már eltávolítottak jó pár fertőzött appot, ám az exploit befoltozásával nem tudjuk hogy haladnak. Ilyenkor az Apple rendszerek esetében szokott lenni egy DE. Na most három van:

  1. A kód jelenleg még tartalmaz egy geotaget, ami megakadályozza, hogy a kártevő Kínán kívül aktivizálja magát.
  2. A kliens miatt egyelőre csak a Windows PC-s készüléktulajokat érinti a dolog.
  3. Olyan oktalannak kell lenni, hogy telepítsünk is a számunkra ismeretlen, nem túl bizalomgerjesztő nevű Aisi Helper klienst, hogy aztán az iTunes helyett azon keresztül szinkronizáljunk.

Persze azt nem nehéz belátni, hogy innen már csak egy lépés a geotag nélküli, akár az OS X-re is elérhető verzió. Kevésbé hozzáértő, tehát könnyen átverhető júzerek mindig lesznek.

Szakértők szerint a FairPlay-átverős megoldás annyira egyszerű, hogy hamar megjelenhetnek a copycat kártevők is - amennyiben a biztonsági rés nem kerül befoltozásra.



A németek szerint az Apple szabadalmi jogokat sértett

A düsseldorfi kerületi bíróság legalábbis most azt mondta ki, hogy az Apple megsértette az OpenTV videóstreaminggel kapcsolatos szabadalmait. A pert az utóbbi cég még 2014-ben indította, majd biztos, ami biztos alapon 2015-ben az Államokban is beadta a keresetet.

A döntés értelmében az Apple nem értékesítheti az érintett termékeit és szolgáltatásait Németországban. Ez már csak azért is elég kellemetlen, mert a bíróság döntése alapján az iTunes-on felül az iPad és az iPhone is beletartozik azon termékek körébe, amik sértik az OpenTV médiatartalmak fogyasztói eszközökre történő biztonságos eljuttatásával kapcsolatos szabadalmait.

Az Apple eddig nem reagált, hogy akkor most hogyan is tovább, de igen valószínű, hogy fellebbeznek. Arról pedig, hogy a másik per ügyében mikor lesz döntés, tényleg semmit sem tudni.




süti beállítások módosítása