Egy december 6-i AI konferencián adott elő Russ Salakhutdinov, az Apple mesterséges intelligenciáért felelős csapatának vezetője, és társai. A Quartz pedig megszerezte a prezentációjuk néhány fontosabb slide-ját, amiből kiderül, mit is terveznek Cupertinóban.

Na jó, ANNYIRA azért nem derül ki.

Az első és legfontosabb hír, hogy az Apple engedélyezi ezentúl az AI csapatnak, hogy a kutatásaik eredményét megosszák a nagyvilággal, pontosabban a tudóstársadalommal. Ez ellentmond az eddigi gyakorlatnak, az Apple ezen a területen is nagyon zárt volt korábban. Hogy a mostani nyitottsága átterjed-e más területekre is, egyelőre nem tudni.

b9f50urx-e1481075136881.jpg

Az Apple hasonló területek iránt érdeklődik a gépi tanulás kapcsán, mint más hasonló cégek. Élettani adatok elemzése, a fizikai világban zajló események becslése (jóslása), képfeldolgozás, intelligens asszisztens és aktivitásmérés. A LiDAR említése érdekes, ez fényérzékelést és vele való mérést jelez, aminek főleg az önjáró autóknál van jelentősége. Az pedig biztos, hogy az Apple VALAMILYEN módon szeretne részt venni a következő évtized őrületében.

screen_shot_2016-12-08_at_7_57_46.png

cjwt-eum-e1481075374458.jpg

mnxbjwiq-e1481075281770.jpg

Egy másik slide kapcsán elmondták, hogy az Apple olyan neurális hálózatot építene, ami 4,5-szer kisebb méretben, viszont kétszeres sebességet biztosít, a pontosság megtartása mellett. A technika nem ismeretlen az AI kutatásban: egy tanító (teljes) hálózat megtanítja egy másik, kisebb hálózatnak, hogy milyen eseményeknél milyen döntést hozna. Ez a kisebb hálózat aztán képes lesz megbecsülni, hogy a teljes hálózat milyen döntést hozna az új helyzetekben. 

Az Apple-nél nagy hangsúlyt fektetnek az algoritmusok pontosságára a GPU-k számítási kapacitásának felhasználása mellett. Elhangzott, hogy az Apple algoritmusai kétszer annyi fotót képesek feldolgozni, mint a Google-éi (3000 kép vs. 1500 kép másodpercenként), a GPU számítási kapacitásának mindössze harmadát kihasználva.

Hát ilyenek is folynak ott a távoli Kaliforniaországban.