Az Apple még júniusban megkérte két legnagyobb gyártópartnerét, a Pegatront és a Foxconnt, hogy vizsgálja meg a gyártás Észak-Amerikába költöztetésének lehetőségeit mind költséghatékonysági, mind munkaerőpiaci szempontból. - írja a Nikkei.

pegatron.jpg

Állítólag az utóbbi nekiállt, a Pegatron vezetősége azonban a magas költségekre hivatkozva azt mondta, hogy a költöztetés lehetetlen és nem is volt hajlandó jelentést is papírra vetni. A Foxconn elnöksége is erős kétségeit fejezte ki a kivitelezhetőségről és azt is hozzátette, még ha sikerülne is végrehajtaniuk az ambiciózus tervet, a munkaerő a jelenlegi ár duplájára rúgna.

Ez az egyéb megnövekvő költségekkel együtt számításaik szerint azt jelentené, hogy egy jelenleg 650 dolláros alapmodell kiskereskedelmi ára nagyjából 876 zöldhasúra hízna, ami jelentősen zsugorítaná az iPhone piacképességét.

Korábban a TSMC-nél is megkapirgálták ezt a vonalat és a tajvani gyártó nyilvánvalóvá tette, hogy sokkal drágább lenne a szigetországon kívüli procigyártás, bár a cégnek valószínűleg elég nagy fejfájást okozna a költözés visszautasítása miatt elvesztett Apple rendelések pótlása, így végső esetben valószínűleg kötélnek állnának.

Sokkal valószínűbb forgatókönyv azonban, hogy büntetővám ide, büntetővám oda, inkább megfizetik azt a 45 százalék extrát és tovább gyártatnak odaát, egészen addig, amíg olcsóbb nekik, mint az hazai gyártókapacitás megteremtése és fenntartása. A 35 százalékos áremelkedés levét meg mi fogjuk meginni.

Egyébként, ha már beszállítólánci pletyizünk: úgy néz ki, hogy az iPhone négy OLED-beszállítója nem fogja tudni legyártani az Apple számára szükséges mennyiséget időre, sőt a beszállítási nehézségek még 2018-ig is eltarthatnak (a hírek szerint a saját modelljeit priorizáló Samsung pl. csak 2017 karácsonyára tudná legyártani az Apple által kért 100 millió darabot).

Nehezebb ugyanis tömeggyártani az OLED-paneleket, mint a jelenleg is használt LCD-ket, így könnyen lehet, hogy Cupertino pont emiatt rakatja majd csak a csúcsmodellbe az újgenerációs kijelzőt.