Úgy tűnik, a Spotify legalább öt hónapja egy különös szokást vett fel: iszonyatos méretű adatokat ír a háttértárra, nap, mint nap. Akkor is, ha nem hallgatsz zenét. Akkor is, ha nem töltesz le egy számot sem a gépedre.

Az ArsTechnica írt róla, hogy az app kevesebb, mint egy óra alatt 5-10 gigabájtot ír a háttértárra zenehallgatás nélkül, de ha már több mint egy napig fut, akkor 700 gigabájtig is felszökhet az írt adatmennyiség. Ami ugye a kit érdekel kategória azoknak, akik nem SSD-t használnak. Akik viszont igen, azoknak egyáltalán nem mindegy, hogy hányszor írják felül a háttértár tartalmát. Ugyanis ez dönti el az élettartamot, ami alapesetben, normál használat mellett 20-30 év, de ha nekiállunk stressztesztelni, gyorsan kipurcanhatnak.

mvlahbmfvwevet3a-800x600.jpg

Az ArsTechnica korábbi tesztje szerint a 240 gigás SSD-k 200-300 terabájtnyi írás után kezdtek el hibázni, ide lehet kötni az élettartamuk végét. 700 gigabájt egy nap alatt azt jelentené, hogy nagyjából 250 terabájtot írunk egy év alatt, csak a Spotify-jal. Egy 128-as SSD-vel pedig a fenti ökölszám feleződik, hiszen ott feleannyi adattal felülírtuk ugyanazt a mennyiségű bithelyet. Persze a 700 gigabájt nem tipikus, de több száz gigáról beszámoltak többen is. 

Ha ti is használtok Spotify-t, megnézhetitek, mennyit írt az alkalmazás a háttértárra a legutóbbi boot óta. Ehhez indítsátok el az Activity Monitort, itt kattintsatok a Disk fülre, itt nézzétek meg a Spotify appot. Ha ti is fura számokat láttok, írjátok meg nekünk. A Spotify egyébként javítást ígért a következő frissítésbe, az 1.0.42-be. Már kint van, az istenért, frissíts.