Kitalálod, hogy kivel készült interjúban hangzott el a fentebbi állítás? Annyit segítünk, hogy 9 éve nagyon kinevette az iPhone-t, mondván hatalmas bukás lesz és senki nem fogja megvenni annyiért.

Igen, Steve Ballmerről van szó.

A Bloombergnek adott interjújában elég sok dologról szó esik, többek között amolyan meaculpázásra is sor kerül, de persze csak Ballmer-módra. Voltaképpen elismeri, hogy tévedett és emeli kalapját azelőtt is, ahogyan Az Apple-nek egy okos üzleti modellel sikerült is eladnia és nem utolsósorban sikerre vinnie az akkori okostelefonoknál 2-3-szor drágább iPhone-t.

Bár a Microsoft-ot nem úgy szoktuk emlegetni, mint a céget, amely első adandó alkalommal fejest ugrott a hardverbizniszbe, de valamiben az egykori vezérigazgató állítása szerint megelőzték az Apple-t. Alkottak ugyanis valamit 2009 táján, ami megkapóan hasonlatos ahhoz, amit az új MacBook Pro-k billentyűzete fölött találunk.

A The Verge korábban meg is írta, hogy a Microsoft még a 90-es évek legvégén kezdett adaptív hardverekkel kísérletezni - e fejlesztési programsorozat egyik eredménye volt a mindössze prototípus fázisig eljutott Adaptive Keyboard is.

 

Steven Bathiche a Microsoft alkalmazott tudományok részlegének kutatási igazgatója éveket töltött el olyan billentyűzetek fejlesztésével, ami a képernyőn látható alkalmazáshoz igazítja funkciógombjait. 

Bár az ott elért eredmények nagy része primitív a mai korszerű érintőkijelzős interfészekhez képest, az Apple MacBook Touch Bar-jának számos megoldásával a Microsoft kutatói is aktívan foglalkoztak. A kutatás végeredménye 2009-ben az Adaptive Keyboard lett, aminek fő feature-je egy nagy érintőkijelzős rész a billentyűzet fölött.

A prototípust egyébként be is mutatták 2010-ben egy egyetemi hallgatói innovációs rendezvényen, ahol arra biztatták a résztvevőket, hogy találjanak ki érdekes felhasználási módokat a technológiához: 

Bár műszaki színvonalát tekintve összehasonlíthatatlan a kettő, az alapkoncepció majdnem azonos. A Microsoft végül azért nem dobta piacra a terméket, mert akkoriban a hardver sokadrangú volt a cégnek - minden profitjukat a szoftverpiactól remélték.

Öreg hiba.