A The Independent-nek adott interjújában magyarázta a bizonyítványt Phil Schiller az új MacBook Pro szériával kapcsolatban. A két fő téma a fejlesztések iránya és a gépekre adott első nyilvános - és gyakran nem túl hízelgő - reakciók voltak.

macbooks-october-2016-event.jpg

A marketing-főludas hamar kijelenti, hogy az új MBP rekordot döntött, soha ennyien nem rendeltek meg egy eddigi Pro modellt sem online, mint az újakat. A komoly korai kritikák elmondása szerint meglepték, bár azt is hozzátette, hogy amióta a cégnél van, egy új termék sem úszta meg az elindulását övező heves vitákat, de hát a változás természete már csak ilyen.

Hála istennek a brit lap a kényelmetlenebb kérdéseket is megkapirgálta, így a számos helyen megkérdőjelezett értelmű hardveres döntések kapcsán is kellett reagálnia Schillernek. Azzal kapcsolatban, hogy a kártyaolvasónak miért kellett mennie, ezt mondta: 

Több okból. Egyrészről az SD kártyaolvasó használata kissé macerás. Félig kilóg ez az izé a gép oldalából, ráadásul már igen kiváló és gyors USB-s olvasók vannak, amikkel már egyből a CompactFlash kártyáidat is használhatod az SD mellett. (...) ez is csak kompromisszumos megoldás volt, amivel sosem tudtunk volna mindenkit boldoggá tenni. Manapság egyre több kamera tud valamilyen vezeték nélküli szabványt (...) arrafelé haladunk, hogy ha akarsz használhatsz fizikai adaptert, de ha nem, mindig ott a wireless.

Hogy mivan??

Két vélemény ütközik bennem. Az egyik énem, aki nem érti, hogy mi a lófütykösért kellett mindent beáldozni egy profi gépnél a vékonyság és a mobilitás oltárán és Michael Tsai-jal szimpatizál, aki szerint Cook-ot vagy nem érdekli a Mac vagy egyáltalán nem érti a termékkategóriát. Na igen, másolgasson Schiller sokgigákat USB 2.x-es kábeleken meg wirelessen.

A másik én viszont miután hagyta az elsőt kidühöngeni magát, csendben belinkeli a 9to5Mac véleményposztját, ami arról ír, hogy inkább a kameragyártókra kéne haragudnunk, amiért a rendelkezésükre álló hosszú évek alatt csesztek bármit is innoválni. Ebben is van valami.

A 3,5 millis jack viszont megmaradt, amit az iPhone 7-hez korábban már elavultnak minősítettek, ám Phil itt is gyorsan megosztotta velünk a döntés okát. A telefonokkal ellentétben a laptopok esetében nem feltétlenül csak fülhallgatókhoz használjuk a portot, de a készülék jellegéből adódóan power userek is használják studiómonitorok, erősítők és egyéb profi, de wireless konnektivitással nem rendelkező hangcuccok csatlakoztatására.

Bár mostanság számos gyártó elkezdte elmosni a határokat a laptopok és a tabletek között, Schiller azt is megerősítette, hogy az Apple továbbra is megingathatatlanul hisz abban, hogy a laptop, mint formátum nem fog egyhamar eltűnni és a cég nem fog táblagép-notebook hibrideket piacra dobni. A két dolog másra van és csak egymástól alapjaiban elkülönítve, más szoftveres háttérre alapozva működhet és punktum. Ennyike.