Épp felhajtok egy iPhone 7 Plust magamnak, hogy kipróbáljam a tegnap kiadott iOS 10.1 portréfotó funkcióját, amikor belefutok a Mediumon egy remek összeállításba, szuper fotókkal. Brian L.W. Moore nemcsak jó képeket készített, de azt is kitapasztalta, hol vannak a határai a Portrait Mode-nak.

A Portrait Mode arról szól, hogy a telefon kiválasztja az előtérben található témát - a neve alapján ez leginkább egy személy, akiről portré készül -, őt tűélesen mutatja, a hátteret pedig bokeh effekttel elmossa. 

portre2.jpeg

portre1.jpg

A portrémód azonban jól működik arcok nélkül is. A szoftvert tehát nem arra készítették fel, hogy kizárólag az embereket ismerje fel, elég jól választja ki a témát kaja esetében is.

portre13.jpeg

Itt-ott már azért felbukkan egy-két hiba, a kutya jobb fülénél látható egy kis elmosás:

portre14.jpeg

De az ilyen egyértelmű szituációk nagyon szépen hozzák, amit kell. Sőt, az iPhone 7 Plus nagyon jól teljesít akkor is, amikor több mélységű réteg látható a képen, esetleg folyamatosan távolodnak a tárgyak a lencsétől.

portre8.jpeg

portre19.jpeg

Látható, hogy az első kutya tűéles, a második kutya egy kis effektet kapott, mögötte a háttér pedig sokat. A gyümölcsök pedig folyamatosan kaptak egyre több és több effektet. Ez elég menő így.

Az igazi problémák ott kezdődnek, amikor bonyolult a főtéma, mondjuk egy faág, itt a jobb oldali részen már elhomályosítja a témát:

portre17.jpeg

A majom kezéből pedig kisatírozza a kötelet, hiszen az már nem a főtéma szerinte:

portre16.jpeg

Az üdítő pohár széleit is megeffekteli, hiszen szinte teljesen átlátszó a tárgy:

portre15.jpeg

A Portrait Mode portrékban a legerősebb, de azért azoknál sem hibátlan. Nagyon jól kezeli a tárgyi témákat is, a fokozatosan távolodó témákat beleértve. Persze ki lehet fogni rajta, tudunk olyan témákat mutatni neki, amiknél nem értékelhető a végeredmény, de még mindig béta állapotban van a szoftver, és mégiscsak képfeldolgozásról beszélünk. Mindig lesz lehetőség a meghekkelésére, de akinek nem ez a célja, nagyon szép fotókat tud készíteni vele.