A "Miért, ó, miért?" rovatunk következő részében azzal a billentyűzettel foglalkozunk, amit az Apple már az iPhone 6-os sorozathoz elkészített. Aztán végül sosem élesített. A kódra Steve Troughton-Smith, egy Apple hacker/fejlesztő bukkant rá, miközben az iOS Simulatorban turkált. 

A mai napig része az iOS-nek ez a billentyűzet (a kódban legalábbis), amit a képernyő szélétől jobbra vagy balra suhintással lehet előhívni. Ekkor a billentyűzet az adott irányba csúszik, hatalmas, életmentő másolás/kivágás/beillesztés gombokat előcsalva. Látszólag ez az egyébként is fasza ficsör az egyetlen, amit ekkor kapunk, de gondos megfigyelők észreveszik, hogy a csúsztatástól a billentyűzet nem oldalra csapódik, a látható tartományon kívül, hanem összezsugorodik, tehát továbbra is használható. Az egykezes gépelés, ami a legtöbb embernek az iPhone 6-os sorozattal lett kivitelezhetetlen feladat, ezzel lehetővé válna.

Ha be lenne kapcsolva. De nincs.

Nem tudni, mi az oka annak, hogy ezt az egyébként több szempontból is remek képességet nem élesítették az iOS-ben. Talán a billentyűzeten suhintás túl sokszor futott hibára, és adott be inkább egy karaktert. De hogy miért maradt a kódban a készre csiszolt megoldás, azt végképp nem értem.